reede, 3. juuni 2016

Volikogu

Eile oli päevakorras vaid üks punkt. Sellegipoolest läks viiekesi saalis mõtteid vahetades tunnikene ära. Aga eks see oli ka oluline otsus- nõustuda Käina vallavolikogu ettepanekuga liitumisläbirääkimisteks.
Ma arvan, et olukorras, kus vabariigi valitsus sundkorras haldusreformi nime all liitumisi ette ei näeks, me sellega ei tegeleks. Nagu olen siin vallas tunnetanud, siis Käinaga liitumine tundub paljudele üsna loogiline ja mõistlik samm. Pühalepa jääb veidi kaugeks Emmastest ja otsene ajalooline side puudub.
Teistpidi, arvestades hetkeolukorda, tundub kolme valla ühinemine kõige mõistlikum tee. Ühest vallast suurt kuulda ei taheta. Kui aus olla, ja seda ütlesin ka volikogu istungil välja, siis ma ei tunneta ka Hiiu vallavolikogu poolt soovi ühise ja ühtse Hiiumaa järele. Üksikisiku tasandil küll mõne inimese puhul, ent tervikuna mitte.
Teine argument on ikkagi tasakaalu leidmine saarel ja selleks oleks kaks omavalitsust mõistlik.
Kolmas on see, et kui me seni oleme väljendanud vastuseisu sundliitmisele, siis nüüd oleks veidi arutu, lubatud eurode ettekäändel oma arvamust muutma hakata. See on justkui altkäemaksu võtmine. Ja samas ei usu ma ka lubatud rahalaeva. Hiiumaa liitumispreemiat on rahandusministeeriumil lihtne leida, ent kogu Eestit vaadates- need summad on ikkagi päris-päris suured. Mille arvelt see raha tuleb?

Vastavalt Käina ettepanekule alustatakse ühinemisprotsessiga vaatamata Pühalepa otsusele, ka kahekesi. Samas loodan, et saame ikkagi kolmekesi edasi liikuda. Pall on Pühalepa vallavolikogu liikmete käes, kes peavad oma äranägemise järgi parima otsuse tegema.

Kommentaare ei ole: