laupäev, 2. jaanuar 2016

ID-kaart

Lugesin, et alates jaanuarist tuleb poes lotopileti ostmisel ID-kaart (või samaväärne ehk isikut tõendav dokument) esitada. Ametlikult selleks, et piletile trükitakse ostja isikukood ja selle alusel saab edaspidi võidu kätte, ei pea vist isegi paberpiletit alles hoidma.
Ei peatu üldse sellel, et müüjatele see muudatus tõenäoliselt rõõmu ei paku. Lisaajakulu ju. Rääkimata võimalikest pahastest ostjatest. Ent selle kaudu tekib korralik andmebaas, mida näiteks pangad kasutada saavad. "Ahhaa, mängite tihti hasartmänge, ei saa laenu." Vandenõu?
Kui aga teistpidi vaadata, siis sarnane süsteem peaks olema kasutusel ka palju ohtlikuma asja ehk alkoholi puhul. Ja nagu lotopiletite/kasiinode puhul seatakse teatud inimestele tõkendeid, siis saaks ka nt roolijoodikute puhul sedasi tarbimist piirata. Loomulikult, kätte saab alati, kui huvi on- ka lotopileti saab igaüks edaspidigi ilma oma isikukoodi kasutamata, kui ikka tahab-, aga see teeks selle ebamugavamaks ning ühtlasi (vähesel määral) piiraks siiski.

Kommentaare ei ole: