pühapäev, 24. jaanuar 2016

Vallad

Nädala eest tegi rahvusringhääling loo võimalikust Lõuna- ja Lääne-Hiiumaa valdade ühinemisest.
Ise leian, et see on mõistlik, isegi vaatamata sellele, et valitsus praegu nö sunnib omavalitsusi ühinemisplaane hauduma. Tulles tagasi 2013ndasse aastasse, oli meie nimekiri valimistel Emmastes ainus, kes selgelt välja ütles, et "oleme avatud omavalitsuste ühinemisläbirääkimisteks".
ERRi lugu sai lühike, kokkulõigatuna palju lühem kui tegelikult kommentaare jagati. Ja teisalt ei saanud kõike ka välja öelda.
Aga oluline põhjus valdade ühinemiseks on võimekuse tõstmine. Toon näited Emmaste põhjal (olen kursis ka Pühalepa ja Käina volikogus toimuvaga, aga info/teadmine ei ole vahetu, vaid vahendatud). Suurem osa volikogusse kandideerinud inimestest on kohast volikogus loobunud. Augustist alates on istungitel osalemine olnud vähemotiveeritud tegevus, tavapäraseim osalenute arv on olnud viis. Ja Skype-ühenduse kaudu osalemise võimaldamine on osalusprotsenti veidigi paremas valguses näidanud. Volikogusse kuulub üheksa inimest.
Kuivõrd on kellegi volikogu ja komisjoni(de) töös osalemine formaalsus ja kui palju sisuline panustamine, võiks igaüks ise järele uurida, tutvudes protokollidega või külastades istungeid. Ma parem ei kommenteeri.
Olgu Hiiu valla vead missugused tahes, ent seda tuleb tunnistada, et volikogu töö tase on paranenud võrreldes kahe väiksema omavalitsusega. Eelkõige just opositsiooni silmas pidades, kes on suutnud pidevalt nö pildil püsida (jah, seda saab ka lihtsalt lollusi tehes või karjudes, aga ma ei pea seda silmas) ja eelnõud läbi töötada, sisulisi ettepanekuid teha ning küsimusi küsida. Ja tugev opositsioon aitab ka koalitsioonil end erksa ja tegusana hoida.

Miks aga kolme valla ühinemine, mitte kogu saare tervikuks muutmine? Eelkõige on Pühalepa, Käina ja Emmaste puhul tegemist üsna võrdsete partneritega. Sarnane on suhtumine eelarvedistsipliini, elanike arv ei erine ülearu palju.
Hiiumaa ühisvalla loomine võinuks toimuda enne Hiiu valla loomist, mis andnuks parema võimaluse saart kui tervikut ja samal ajal iga nurka eraldi käsitleda.
Praegu on selge takistus Hiiu valla finantsseis ehk jätkusuutmatus. Lisaks oht võimu ja valitsemise liigseks koondumiseks
Kindlasti ei peaks ka kahe valla puhul lähtuma konkurentsist vaid ühistööst, sest vahet pole mitu vallamaja meil on, me jagame ikkagi seda ühte ja sama saart, Hiiumaad.
Kas koos- ja ühistegevuse jaoks on vaja moodustada ühine omavalitsus või on parem arengumudel kaks valda, mis hoiaks tasakaalu, peab näitama aeg.

Kommentaare ei ole: