pühapäev, 12. märts 2017

Teater

Eile sattus päris kultuurne päev olema. Hommikul kooliteatrite päevale. Eelkõige oma koolile kaasa elama, aga et nad olid järjekorras eelviimased, avanes võimalus kahe tunni vältel teatrist osa saada.
Oli etendusi, mis kellegi teise algupärand, aga ka omaloomingut ning tõlgendusi, sealhulgas koolinoorte enda poolt lavale seatud. Seega sai aimu ka sellest, mis hetkel aktuaalne. Võib-olla mitte nii suure üllatusena domineeris arvutisõltuvuse ja arvuti liigkasutamisega kaasnevate ohtude teema.
Kui jätan Emmaste kooli etenduse- venekeelse, muuseas!- kõrvale, siis meeldis Lauka kooli 2. ja 4. klassi etteaste. Just vahva ja lõbusa oleku tõttu laval. Teisena Kärdla vanemate noorte varjuteater hea ja kurja võitlusest, kasutades selleks tantsulist liikumist ja kujundeid.
Üllatavalt palju, eriti kui mõtleme saare õpilaste arvule, oli näidendeid esinemisvalmis seatud. Samas teistpidi üllatavalt vähe oli publikut. Vaadati üksteise etteasteid, lisaks juhendajad, žürii ja kümme-viisteist lapsevanemat. Oma osa on kindlasti sellega seotud, et ma kuidagi ei saa aru inimestest, kes ütlevad, et Hiiumaal ei ole midagi teha. On. Ja tihti isegi nii palju, et lihtsalt ei jõua igale poole.

Õhtul juhtus nii, et vaatasin balletti. Või nagu kavalehel seisab, ajaloolist tantsufantaasiat, mille üks osa oli ballett. Viimane ja seni ainus kokkupuude pärines gümnaasiumiajast. Seega vahva vaheldus. Suuremõisa loss on ühtepidi väga sobilik selliseks etenduseks. Eriti kui arvestada pealkirja "Talveunelm suvelossis". Teistpidi mitte nii väga. Lihtsalt pole sobilikke ruume. Klaverikontserdi veab kindlasti väga hästi välja, tantsuliseks etteasteks kipub ruumist puudu jääma, eriti kui tahetakse sadakond pealtvaatajat saali mahutada. Aga ma ei virise. On igati tänuväärne, et säärane etendus Hiiumaale toodi.
Kuna viimasest reast jalgade töö liiga hästi näha ei olnud, siis ei tundunud eriti keeruline :)  Samas nii mõnigi osa etteastest nõudis ülihead füüsilist vormi. Pani mõtlema, et kas kehalise kasvatuse õpetajana oleksin võimeline kohe järgi tegema. Ja ei pea siin silmas vaid painduvust. Ikka kehakontroll ja tasakaalu hoidmine, kerelihaste töö.

Kommentaare ei ole: