esmaspäev, 16. november 2015

Hiiu vald

Täna lõuna paiku peaks valitama Hiiu vallavanem. Iseenesest on istungi kellaaeg huvitav, algusega 11.30. Ei tea, kas jääb kellelgi nüüd osalemata, aga vähemalt jõuab kajastus ka homsesse ajalehte :)
Samas ei ole alguskellaaeg põhjus, miks vallavanema valimine märkimist väärt on. Põhjused, mis selleni viisid, on. Vallavanem tuleb valida, kuna toimus umbusaldamine. Et jõudude tasakaal on justkui vanal vene kaalul- kord veidi siia, korda veidi sinna-, siis otsustati konkursi korras inimene leida. Ehk ei leitud kedagi, keda 10 volikogu liiget toetanuks. Samas oli konkurss positiivne. Sai selgust, et ka väljastpoolt on huvi siia saarele vallajuhiks tööle tulla. Lisaks on suudetud positiivsete argumentide läbi mõelda ka niipidi, et vallavanem ei pea olema poliitiline persoon, vaid võib olla ka spetsialist.

Kui alustada nullpunktist ehk umbusaldamise järgsest ajahetkest, siis minu nägemuse järgi võinuks/pidanuks juhtimise üle võtma naised. Ehk Margit vallavanemana ja Inge volikogu esinaisena. Oleks kompetentsi, samas valdaks siseinfot. Üks endise koalitsiooni ühe juhtpersoonina, teine revisjonikomisjoni juhina. Teiselt poolt olnuks see ka vastutuse võtmine, sest mis parata, mängisid nad väga olulist rolli Georgi vallandamisel.
Huvitav on olnud jälgida, kas umbusaldamine oli põhimõtteline vastuseis ühele persoonile, vastuolu juhtimisstiiliga, sisuline valla arengu küsimus või hoopis erakondlik võimuvõitlus. Eks päris täpset hinnangut ongi raske anda. Infot on erinevat.
Tänaste valikute osas oleks tore näha Reilit uue vallavanemana. Tooks nooruslikkust, samas on üksjagu kogemusi ja RK valimised näitasid, et tal on tubli toetajaskond. Volikogus võiks see tähendada, et mõlemad sotsid on tema taga ja vallavalitsus võiks vähemalt kümne häälega arvestada.
Samas saan aru, et mängu on toodud ka jokker. Kriis (nimigi on paljuütlev!) on taastanud volitused volikogu liikmena. Ei tea mitmendat korda juba. Statistika järgi on ta osalenud ca igal kümnendal volikogu istungil ja vastavalt KOKSile tuleb kolme järjestikkuse puudumise järel (vähemalt korraks) kõrvale astuda.
Rinno pakkus FB-s välja, et Kriis saab volikogu esimehe koha Georgi toetamise eest ja seeläbi valitakse endine vallavanem ametisse tagasi. Poliitiliselt huvitav trikk. Samas ma ei kujuta ette, kuidas peaksid volikogu liikmed valima enda juhiks (volikogu esimeheks) mehe, kes seni pole üldse volikogu töö vastu huvi tundnud. Mehe, kes vahetab erakonda vastavalt sellele, kes talle rohkem pakub. Mehe, kes räägib selle juttu, kes rohkem maksab, sõltumata sellest, kas see tema vaadetega klapib (võrdle sõnavõtte tööandjate keskliidu juhina ja keskerakonnas parlamenti kandideerides).

Kommentaare ei ole: