esmaspäev, 24. aprill 2017

Jüri

Ilmselt olnuks eile - jüripäeval - paslikum Jürist kirjutada. Või siis samas mitte, kuna mõtted pole kiiduavaldused. Rikkunuks teise nimepäeva peotuju veel ära sedasi.
Aga tuleb nentida, et lootused/ootused olid oluliselt suuremad sellest, mida Jüri korda on saatnud. Saan aru, et tema olukord ei ole lihtne ja paljusuine kärgpere ei hinga ühes rütmis. Kedagi kodust välja visata on ka raske, sest kus sinagi täpselt tead, kes kelle vend või õde on ja kes sellest pahandada võib. Veel hullem, solvuda või käkki keerama hakata. Seega tuleb Heimarid ja Yanad ja Peetrid kenasti välja kannatada, neilegi hommikul putru serveerida ja head ööd lausuda, tekki kenasti ümber sättides.
Mis aga arusaadav ei ole, on vassimine. Pagan, oled mees või ei ole. Eelmisest nädalast läksid kinoklassikasse vastused ERRi otsestuudiost. Ilmselt olete isegi juba peale sattunud, kui otse kuulama/nägema ei juhtunud. Kolm korda ühe minuti jooksul küsitakse sinult jah/ei vastust nõudvat küsimust, ja sina ajad ikka juttu naabri kassist ja kui tore kiisu ta ikkagi on. Või solvuda, kui keegi julgeb arvata, et peaminister on ühtlasi erakonna - sealjuures kohalikul tasandil hämaraid või isegi ebaseaduslikke tegusid tegeva erakonna - esimees ja peaks ka selle kohta aru andma.
Kolmas tasand on see, mis meid, hiidlaseidki puudutab. Poole aasta eest rääkis Jüri, veel rohkem aga Mihhail, kuivõrd tähtis on kohaliku tasandi inimeste/poliitikute arvamus ja sellega tuleb arvestada. Jah, valitsuskabinetis aeti juba siis teist juttu, pole seegi saladus. Ent meediale ja kohtumisel piirkondades räägiti teist. Ja tehti hoogsalt tsirkust edasi. Ehk haldusreformi seadusesse jäi nõue viia läbi rahvaküsitlus. Hiiumaal andis kaks valda üsna konkreetse, häältesuhtega 3:1, eitava vastuse võimalikule liitumisele suuremaks vallaks. Arvestades aga häma ja kommentaare Keila linna osas, kus muuseas elab ca 10 tuhat inimest ehk nad vastavad igati seaduse nõuetele, siis ma juba ootan, milline on Jüri seisukoht Hiiumaa rahvahääletuse tulemuste osas.
Tahad midagi teha, siis tee. Aga ole aus. Ütle nii, kuidas on. Ka siis, kui tegemist on valusate teemadega, mis võib-olla populaarsust ei too. Aga ära aja pada. Ära vassi. Säilita väärikus, Jüri.

Kommentaare ei ole: