kolmapäev, 30. detsember 2015

Lapimaa

Aus olles, ei oleks ma ise reisiks sellist sihtkohta valinud. Ent et õpilased lõpureisiks selle välja valisid, siis tuleb noorte tragidusega kaasa minna. Ja tagantjärele vaadates ei olnud viga.
Loomulikult jääb meelde ca 3000 km bussisõitu Soomes. Sealjuures ühekorruselises 57-kohalises bussis. Ei olnud kitsad istmevahed :)  Sest nagu allolev pilt maailma pikima mehega märku annab, on mul veel tublisti kasvuruumi.

Seda arvestades oli meeldivaim peatuspaik Ranua loomaaed või pigem loomapark. Midagi meie Elistvere sarnast. Sai vabalt ja ohtralt värskes õhus liikuda. Nii lähedalt nagu seal, ei olegi elus hunti näinud. Huvitav oli ka mitme reisiselli imestus, et miks pruunkaru oma aias ei ole.

Mis Soomest meelde jääb, on üsna viisakad inimesed. Ei taha eestlaste kohta midagi öelda, aga tundus, et "kargetel põhjamaalastel" kerkis naeratus näole või tuli "kiitos" suust tiba kergemini. Siis hinnavahe, mis peegeldus kõige rohkem vee hinnas. Bensukates oli pooleliitrine veepudel umbes 3€. Eks eri toodete puhul oli vahe erinev, kohati ka üsna väike, aga vesi üllatas. Ahjaa, tohutult palju oli asiaate. Enamasti ilmselt jõulupuhkusel, aga nende kontsentratsioon tänavapildis oli ikka silmatorkavalt suur. Ja siis, nagu pildilt näha, on neil veel töökorras telefoniputkad :)

Mis aga jõuluvanasse puutub, siis tema sülle istuma ma ei kippunud. Eks reisiseltskonnas oli neidki, kes arvasid, et too ongi the one.
Miks aga peaks jõulumehe juurde üldse soovima, kui tegelikult veel paarkümmend aastat tagasi oli ta üsna kuri vana. Alles aastal 2003 otsustati jõuluvanade kongressil, et "Tänapäevane jõuluvana peab olema selge diktsiooniga, ei tohi kaasas kanda vitsa, käia päkapikumütsiga ega ukse taga prõmmides lõhkuda." Ja et jõuluvana on välimuselt nagu ta on, selle eest tuleb tänada Disney multikaid/filme ning Coca-Cola kompaniid.
Esimese Eesti vabariigi ajal oli tema rõivastuseks pahupidi keeratud kasukas, karvamüts, vildid, labakud. Vitsakimp oli olulisem kui kingikott ja see polnud kostüümielement, seda kasutati tõepoolest.

Kommentaare ei ole: