kolmapäev, 19. märts 2014

Valitsus

Uus valitsuskoalitsioon vähendab tööjõumakse, sealhulgas langetab tulumaksu 20 protsendile, suurendab tulumaksuvaba miinimumi 154 euroni ja toetab töötuskindlustuse määra vähenemist 0,6 protsendi võrra.
Lastetoetused tõusevad esimesele ja teisele lapsele 45 euroni ja vajaduspõhiselt veel 45 eurot lisaks. Kolmanda lapse toetus tõuseb 76,7 eurolt 100 euroni. Kaitsekulud jäävad vähemalt tasemele kaks protsenti SKTst.
Lisaks veel tasuta lõuna gümnasistidele jne.

Mul on südamest hea meel, kui lastetoetused tõusevad (ja nad peavadki tõusma! - sisuliselt oli viimane suurem tõus ca 10 aasta eest Juhan Partsi valitsuse ajal) või kui gümnaasiumiõpilased saavad edaspidi tasuta sooja kõhutäie.
Päris nõus ei ole ma üksikisiku tulumaksu langetamisega, kuna see on riigieelarvele suur kulu. Samas kui inimese (eriti madalapalgalise) palgalehel see väga ei kajastu.

Seda ilusat juttu üheaegsest maksude vähendamisest ning toetuste tõstmisest kuulates-lugedes tekib mul aga paratamatult küsimus, kas Reformierakond on oma valitsemisperioodi ajal seni riigi raha kusagile kõrvale kantinud? Ja nüüd otsustatakse see tegevus lõpetada ning raha kodanikeni viia?

Sest seda, kust täpselt eelpool välja toodud tegevuste katteks raha leitakse, väga rääkida ei taheta. Ka sotsid ajavad seni ümarat juttu. On olnud juttu aktsiiside tõstmisest. Ja ma ei ole sugugi vastu, kui alkoholi- ning tubakaaktsiisi tõsta, sest oleme ausad- alkohol ongi liiga odav Eestis. Eriti kui me seda teiste, mittealkohoolsete jookidega võrdleme või arvestades missuguseid kaudseid kulutusi alkoholi (liig)tarvitamine riigieelarvele põhjustab. Küll aga ei saa neid aktsiise üleöö kolmekordistada, sest sellega kasvab hüppeliselt salaalkoholi ja -tubaka levik/tarbimine. Järk-järguline ja järjepidev tõus võiks aga toimuda.

Teine asi on meie maksustruktuur üleüldse. Kahjuks tundub mulle, et oravad on selle viltu ajanud. Üksikisiku tulumaks, mida reformarid alandada tahavad, on meil juba praegu Euroopa üks madalamaid. Kasumimaksu meil sisuliselt ei ole, täpselt sama lugu on maamaksuga. Minu meelest on viimased kaks Eestis üldse Euroopa kõige madalamad. Samas tarbimismaksud on viimastel aastatel juba märgatavalt tõusnud. Ja saan aru, et nende tõusu planeeritakse veel. Arvan, et nt käibemaksu ei saa enam tõsta. Ei üleüldist, ega ära kaotada erandeid, nt ravimitel on käibemaksuprotsent madalam. Võib-olla saaks kaaluda Euroopas juba levinud teleka-, auto- või magusamaksu rakendamist. Siin on mõttekoht.
Kui oravad väidavad, et töökohtade loomisele aitab kaasa tulumaksu alandamine või töötuskindlustuse määra vähendamine, siis nad eksivad. Pigem on probleemiks sotsiaalmaks, mis on tööandja jaoks liiga kõrge. Tõsi, see raha on meie tervishoiusüsteemi jaoks hädavajalik ja seda ilma põhjalikult analüüsimata vähendada ei saa. Võib-olla jagada seda aga tööandja ja töövõtja vahel?

Võib-olla oleks laiem maksustruktuuri ümbervaatamine vajalik.

Kommentaare ei ole: