teisipäev, 3. detsember 2019

Advendiaeg


Ilmselt on paljud meist moel või teisel võrrelnud elu raamatuga. Raamatuga, mida on vaid üks ning mida kunagi juurde ei trükita.
Selles raamatus on peatükke, mida võikski lugema jääda. On pilte, mida tahaks lõputult imetleda. Aga on lõike, kus tahaks kohe mitu lehekülge edasi keerata.
Täna oleme jõudnud leheküljele, millega algab advendiaeg. Veidi vastuoluline aeg. Detsember kui aasta viimane ning rutakas kuu. Jõulukuu kui rahu ning enesesse vaatamise aeg. Tähtis on leida tasakaal.

Peapiiskop Urmas Viilma tõi ühes advendikõnes välja, et me peaksime teadlikult minema üle ego-keskselt mõtlemiselt öko-kesksele mõtlemisele. Selleks et elada eetiliselt ja säästa keskkonda ka tulevate põlvkondade jaoks.
Ta rääkis, et üks sõber soovitanud tuua jõuluks metsast koju inetu ja rääbakas kuusepuu, et säästa neid puid, mis on ilusad ja võiksid suureks kasvades olla elujõulisemad.

Suured muutused algavad väikestest, kuid teadlikest otsustest.

Süütasime täna Emmastes jõulutuled kahel puul.
Ühelt poolt on see tasakaalu otsimise koht. Harilik kuusepuu kui traditsiooniline jõuluaja sümbol. Juurikatest kuusepuu kui uuenduslik ning oma lugu kõnelev taies.
Teisalt viitab see soovile käituda keskkonnateadlikumalt. Kooli õpilasesinduse ettepanekul oleme sel aastal kasutanud jõulupuuna elusaid puid, kus see võimalik.

Täna, esimese advendi ajal saan ma väljendada tänulikkust. Mul on suur rõõm, et minu ümber on nii palju häid inimesi. Olen tänulik, et oskan seda näha ja tunnetada. Samas ka pidevalt positiivselt üllatuda.
Soovin, et teil oleks silmi, et headust enda ümber märgata. Soojust tunnetada. Aga ka oskust selle eest tänulikkust üles näidata.

Lõpetuseks jagan teiega veel ühte Urmas Viilma mõtet. See tuletab meile meelde, et me ei ole asendamatud oma ülesannetes, ametites ja rollides. Isegi kui need muudavad meid kõrvaltvaatajate silmis mõjukateks. Kõikides nendes ülesannetes ja ametites oleme me asendatavad ning ühel hetkel kaob meie mõju üsna kiiresti ajalukku. Ometi oleme me täiesti asendamatud oma lähedaste jaoks. Seepärast, leidke advendiajal teadlikult üles need hetked, mil kogu oma olemusega avaldate hoolivuse ja armastuse kaudu mõju neile, kes teile kõige kallimad on. Kui me seda suudame, oleme tõeliselt mõjukad!

Rahulikku ja rõõmsavärvilist advendiaega!

1. advendi tervitus Emmastes

Kommentaare ei ole: