teisipäev, 18. juuni 2019

Kokkulepped

Eelmine nädal tekkis parlamendis veidi elevust. Riigikogu eesti keele õppe arengu probleemkomisjoni esimehe valimistel edestas opositsiooni kandidaat Kross koalitsiooni kandidaat Stalnuhhinit. Selgus, et Isamaa erakonnas on mõni sirge selg veel (lisaks seda varem näidanud Ladõnskajale). Ehk Mihhail Lotman otsustas, et Stalnuhhin ei ole sobilik komisjoni juhtima. Ja õigesti tegi, konteksti ja varasemaid väljaütlemisi arvestades.
Koalitsioon tegi aga kiire vigade paranduse. Ehk komisjonis vaheti Isamaa erakonna esindaja välja. Kuulekama selli vastu.

Laiem taust on aga see, et Keskerakonna parlamendisaadikud sisuliselt makstakse kinni, et nad õigesti hääletaks. Nii on neile "eraldatud" ülekaalukalt kõige rohkem komisjonide esimehe kohtasid. Ja komisjoni juhtimise raske töö on väärikalt tasustatud. Laias laastus saab seeläbi viiendiku palgalisa.
Nii tagatakse, et hääled peavad. EKRE puhul ilmselt ei ole fraktsiooni liikmetele lisamotivaatoreid vaja. Küll on huvitav, millised arengud jätkuvad Isamaa fraktsioonis ja kuidas neid motiveeritakse ebameeldiva koalitsiooni suhtes kuulekad olema.

Kommentaare ei ole: