reede, 23. oktoober 2015

Piraat

Rainer Vakra võrdles Foorumi saates Keskerakonda piraadilaevaga, mida juhib puujalaga piraat. Ja piraadilaeva saabki juhtida ainult karm, autoritaarne tegelane. Vastasel korral jookseb punt laiali või läheb laev põhja. Sellisele seltskonnale on vaja hirmutunnet. Sest eks me ju teame, kellest piraadilaeva meeskond koosneb.
Värvikas kujundlik võrdlus. Aga tabav. Sest mis on Keskerakond? Juhile on esitatud kahtlustus altkäemaksu võtmise jm osas. Peasekretär on esimese astme kohtus süüdi mõistetud, ja kes jõuab kokku lugeda, mitu endist või praegust erakondlast on juba trellide taga või samuti kohtupingis. Europarlamenti valiti nende nimekirjast inimene, kes ajab seal moskvameelset ja eestivastast asja. Seda nimekirja võiks jätkata.
Ühe asja eest tuleb erakonda aga kiita. Selle, et endale esimeest valides antakse valijatele reaalne valikuvõimalus. Eelmisel korral Jüri, nüüd Kadri näol.
Aga selge see, et laevas on ärevus. Kui piraadilaeva panna juhtima malbe, viisakas näitsik, siis mis juhtub? Kaos, korralagedus, mäss või vähemalt mässukatsed.
Ja see ongi selle erakonna liikmete reaalne valikuvõimalus. Kas jätkata kahtlases (et mitte öelda kriminaalses) seltskonnas, ent vähemalt stabiilselt ja rutiinselt, ilma suurte/avalike tülideta. Või valida teine tee, puhastumine ja võimalik et mingi seltskonna lahkumine/üle parda heitmine, aga samas võimalusega heidikuseisusest pääseda ja riigi tasandil ka valitsusse jõuda.

Võrreldes teiste suuremate erakondadega tuleb tõdeda, et kõige ebademokraatlikum on Reformierakond. See on partei, kus väljapoole paistev kuvand ja üksmeel (toonitan veelkord: väljapoole paistev ehk et see ei pruugi ka tegelikult nii olla) on olulisem kui et liikmetel oleks reaalne valikuvõimalus. Kes mäletab, millal selles erakonnas viimati esimehe kohale kaks või mitu kandidaati oli? Ettevõtete puhul oleks ikka päris pläss olukord, kui mingile ametikohale oleks järjepidevalt vaid üks kandidaat. Tekiks küsimus, et kas koht on nii nadi, et keegi seda ei taha.

Kommentaare ei ole: