kolmapäev, 15. juuli 2015

Real Madrid

Real Madrid. See üks ja ainus. Võimalusest nende organiseeritud noortelaagris abitreener olla tuli kinni haarata.
Eeldasin ja ootasin, et olengi abitreener. Eelkõige vaatan ja jälgin, toetan. Saan enda jaoks märkmeid teha. Tegelikkus oli veidi äkilisem. Tulin esimese praamiga üle ja et trenn algas kell 0930, siis pikka sisseelamist ei olnud. Anti päevakava, näidati ette väljak ja piltlikult öeldes visati vette.
Ehk tegelikult tuli kõike hispaanlastega kahasse teha. Poolteist tundi enne lõunat sealse treeneri juhtimisel, teist sama palju pealelõunal. Vahepealne osa tuli kas mul ise täita või oli nö vahetegevus. Nt käis külas Hispaania suursaadik, aga ka koondislased. 
Treenerid olid ühe erandiga Real Madridi süsteemist pärit. Noorena mängisid seal ja kui selgus, et läbi lüüa ei õnnestu, valiti treenerikarjääri.
Eks ootused olid üsna kõrged. Ikkagi Real Madrid. Et kindlasti on hoopis teine lähenemine, hoopis teistsugused harjutused jne. Tegelikkus valmistas veidi pettumuse. Ei olnudki mingeid imeharjutusi. Üsna sarnased neile, mida siin Eestiski kasutatakse. Lähenemine polnud ka täiesti uus. Keith Boanaselt saadud põhitõed kumasid ka siit läbi.
Ent teistpidi vaadates oli/on see isegi positiivne ju. Ehk et selleks, et tippu jõuda, ei pea osalema Real Madridi trennides. Kõike saab õppida ka väiksemates klubides, isegi nö ääremaal. Seda kinnitasid ka Hispaania treenerid. Suurim vahe pidi olema see, et nendel on tugisüsteemid, abilised. Ehk nad saavad trenniks ettenähtud poolteist tundi ainult ja ainult trennile pühendada. Ei pea muretsema pallide ja nende rõhu, vestide olemasolu, väravate asukoha jms pärast. Trenni aeg kuulub vaid treeningule. Ja aeg on kallis vara. 
Veel toodi välja, et mängijaks suure tähega saamiseks on vaja kolme asja. Tehnikat, mida saab õppida ja läbi (individuaalsete) lisatrennide arendada. Talenti (sh mängijaintelligents), mida kahjuks igaühele ei jagata, ent mida saab tubli tööga tasa teha või puudujääki leevendada. Tahtmist/suhtumist, milles treener saab suunata, ent peamine tuleb noore enda seest ja selle puudumist kompenseerida ei saa. Nagu öeldud, läbi löömiseks on kõiki kolme komponenti vaja.
Mis tippklubide kasvandikke eristab, ongi see, et kõik, absoluutselt kõik tahavad trennis endast maksimumi anda. Ja kui sa ei taha, siis täidetakse sinu koht peagi kellegi teisega. Nii nagu eluski asjad käivad.

Kommentaare ei ole: