reede, 3. august 2012

E-d-u

"Täna hommikupoolikul istusid Toompeal esimest korda ühe laua taha riigikogu fraktsioonide ja demokraatide ühenduse esindajad, et alustada parlamendiliikmete eetikakoodeksi loomist," kirjutas Postimees teisipäeval.
Esimest korda? Okei, võib-olla riigikogus istuti tõesti esimest korda maha seda arutama. Aga eetikakoodeksi näol on tegemist siiski vana asjaga, mille kehtestamisega saadikutele ka ise ülikooli ajal seotud olin.
2005. aastal tuli Tõive Kivikas (kirjanik Albert Kivikase poeg) välja üleskutsega seada sisse poliitikute eetikakoodeks. Seda kodanikualgatust nimetati Eesti Demokraatia Uuendamine ehk  E-D-U.
Vastavateemaline ümarlaud, kus arutleti E-D-U võimalusi, viidi Tallinna Ülikoolis läbi juba 2005. aasta septembris. Lisaks avati portaal www.e-d-u.ee, mis nüüdseks rahapuuduse tõttu suletud on.
E-D-U töötas välja eetikakoodeksi poliitikule, mis sai kommenteerimiseks koos küsimustega selle üleüldisest vajalikkusest kõigile riigikogu liikmetele (ka kohaliku tasandi poliitikutele, kui ma ei eksi) saadetud. Mingi kolmandik võttis vaevaks sellele vastata. Aga need, kes seda tegid, olid üldiselt positiivselt meelestatud sellest ideest.
Miks E-D-Ust asja ei saanud? Esiteks poliitika. Saadikud saatsid küll vahvaid, toetavaid vastuskirju, aga keegi ei olnud valmis reaalselt mingeid samme selle sisseseadmiseks tegema. Teiseks ressursid. Tõive oli fanaatik, kel oli mitmeid kõlavaid toetajaid (nt. Eri Klas, Juhan Kivirähk). Ent nad olid moraalsed toetajad. Puudu jäi rahast, et projektiga edasi minna. Ja abilisteks olid tal samuti kogemusteta üliõpilased. Me olime küll entusiastlikud, ent oskustest jäi puudu. Lisaks ei õnnestunud projektipõhist raha saada (mingist Norra fondist sai seda taodeldud). Ja pikapeale esialgne optimism vaibuski...
Leian, et eetikakoodeks poliitikutele on vajalik ja loodan, et sedapuhku teema tõstatanud Kaja Kallas mõtleb asja tõsiselt (mitte ei tegeleta Michali jamade summutamisega vms). Kuna Kallas on värske parlamendisaadik, siis võin teda uskuda. Ehk ta ei raiska oma tõsiseltvõetavuse krediiti niisama lihtsalt ära.

Lisalugemine Siin

Kommentaare ei ole: