esmaspäev, 13. august 2012

Visadus viis Nabi medalini


06.08.2012
27-aastane Hilleste külast pärit Heiki Nabi alistas kuuendal augustil Londonis järjestikku kolm vastast ja kindlustas sellega pääsu olümpiafinaali. Viimati jõudis Eesti maadleja, olgugi et Rootsi koondise koosseisus, nii kaugele 56 aasta eest, kui Melbourne´s tuli hõbemedalile 1944. aastal 16-aastasena Rootsi põgenenud Edvin Vesterby.
Nabi esimene treener Tiit Madalvee ütles, et tunded olid lihtsalt suurepärased kui seitsmekordne Eesti meister finaali jõudis ja medali kindlustas.
Maadluses on õnne ka vaja. Seda Nabil seekord oli, sest loos otsustas, et kuni 120 kg meeste maadluse tiitlikaitsja, kuubaka Mijaín López Núñeziga mindi vastamisi alles finaalis.
Neljakordse maailmameistri vastu Nabi ei saanud. Hea tehnikaga ja kehalist võimas Nunes alistas hiidlase seekord kahjuks üsna kindlalt. Ent rõõmu tegi ka hõbe. Nabi ütles pärast matši rahvusringhäälingule, et uskumatu tunne oli juba finaalikoha kindlustamisel. Ta olnud poolfinaali viimasel kolmandikul täiesti tühi, ent leidis endas siiski varu.
Baas laoti juba põhikoolis
Nabi õppis Suuremõisa põhikoolis, mille lõpetas aastal 2001. Tema klassivend Martin Lille rääkis, et sport oli poistel juba kooliajal au sees. „Veetsime ikka üksjagu aega spordihoone keldris jõusaalis, mille Tiit Madalvee oli kokku pannud,“ ütles Lille ja lisas, et medal niivõrd üllatus ei olnudki, pigem rõõm.
Aga Nabi ei ole vaid jõujuurikas, vaid hoopis mitmekülgsem. „Ta paistis põhikooli lõpuklassides  spordis silma, eriti on meelde jäänud mitmed jooksuvõistlused,“ meenutas Heiki reaalainete õpetaja Margus Sõmer, kes rõõmustas, et vahepealsed ebaõnnestumised mehe vaimu ei murdnud.
Enda hobidena korvpalli, suusatamise ja rattasõidu märkinud Nabi tegeleb ka praegu teiste spordialadega. Nii on ta tihtilugu Suuremõisa noormehi Pühalepa meistrivõistlustel korvpallis aidanud.
Madalvee, kes põhikooli ajal märkas, et selles poisis on sisu, andis Nabile esimesed õpetussõnad jõuharjutuste osas. Ent tugeva füüsilise põhja sai maadlusklubi Juhan esindaja alla maatööga.
Peale põhikooli suundus Nabi Audentese spordikooli. Tema koolivend, Jüri Nisumaa meenutas, et hiidlane oli tagasihoidlik ja sõbralik poiss. „Ent kuigi ta seda välja ei öelnud, said kõik aru, et tal on kõrged sihid,“ ütles maadlustreenerina töötav Nisumaa. Spordikoolis näitas Nabi üles suurt töötahet: „Kui treener harjutuskorra lõpetas, jäi Nabi veel saali ja tegi köie- ning jõuharjutusi.“
Maailmameistritiitel
Visa töö ja rasked treeningud viisid sihile. 2006. aasta septembris tuli Nabi Hiinas Guangzhous kreeka-rooma maadluses kehakaalus kuni 96 kg maailmameistriks.
Ent mis järgnes, ei olnud nii roosiline. Mitu järjestikkust vigastust tähendasid, et Nabi ei jõudnud isegi 2008. aasta olümpiamängudele. Ega tal ka kodus kerge ei olnud, sest Nisumaa sõnul tahtsid kõik maailmameistriga mõõtu võtta ja loomulikult võita.
2009-2010 hooaegade vahel vahetas Henn Põlluste hoolealune kaalukategooriat, asudes kuni 120 kg meeste sekka, et ei peaks pidevalt enne võistluseid oma kehakaalu langetama. Tema tavakaal oli võistluskaalust ca 5-6 kilo suurem.
Vahepealsete aastate parimaks tulemuseks jäid Euroopa meistrivõistluste viiendad kohad. Kuni augusti esimese esmaspäevani, mil 1912. aastal Eestile esimese olümpiamedali võitnud Martin Kleini saavutust kordas Heiki Nabi. Huvitaval kombel oli ka Klein maadleja, 27-aastane ja võitis hõbeda.
Kuigi Nabi medalit peetakse esimeseks hiidlaste arvestuses, oli 1928. aastal Amsterdami olümpial purjetamises pronksi võitnud William von Wiren Kärdlas sündinud.

Kommentaare ei ole: