esmaspäev, 25. jaanuar 2021

Ringkonnad

Veebruarikuus on Hiiumaa vallavolikogus teisel lugemisel KOV valimisteks ringkondade arvu ja volikogu suuruse ehk liikmete arvu määramine.

Hindan, et eelmisel korral ehk 2017. aasta kohalike omavalitsuste valimisel saanuks Hiiumaal ühe ringkonna ja samade kandidaatidega:

* Keskerakond veidi enam hääli, aga pigem ikka vaid ühe koha. Toona kandideeriti vaid kahes ringkonnas, puudusid nimed (erandina ehk Inge Talts), kes ühe ringkonna puhul olulise efekti tekitanuks.

* Isamaa saanuks veidi enam toetust, aga jäänuks volikogust välja. Neil olid üles seatud peaasjalikult Kärdla kandidaadid, kes teistes piirkondades suurt lisatuge ei oleks saanud. Niisamuti oli esinumber Georg Linkovi maine madalseisus.

* EKRE jõudnuks volikogusse. Kogusid toetust ühtlaselt eri ringkondadest ja kaubamärk toetab neid. Nemad olid ka nö valimissüsteemi ohvrid - kogusid 6% toetust, ent jäid volikogust välja, samas kui Keskerakond 5,9% sai ühe mandaadi.

* Reformierakond võinuks ehk (Riho Rahuoja toel) lisahääli saada, aga pigem väheolulisel määral. Ehk ei usu, et mandaatide arv muutunuks.

* Kodusaare toetus oleks ehk sarnane olnud, küll tähendanuks see väiksemat kohtade arvu. Neil piirkondlikud kandidaadid, kuigi Pühalepa-keskne, kust pooled nende hääled. Samas 22% toetuse pealt said ringkonnasüsteemiga 7 kohta, mis on üle 30% volikogu kohtadest.

* Ühine Hiiumaa panustas piirkondlikele kandidaatidele, kuigi Käina-keskne, kust pooled nende hääled. Protsentides kogusid veerandi valijate antud häältest. Mandaatide arv sellele vastav ehk kuus.

* SDE võinuks saada rohkem hääli, aga kohtade arvu olnuks keeruline suurendada. Kui, siis vast valimissüsteemi toel ehk need, kes künnist ei ületa, nö vaikimisi toetavad valimiste võitjat.

Numbriliselt. Keskerakond 1-2, Isamaa 0, EKRE 1-2, Reform 2-3, SDE 7-8, Kodusaar 5-6, Ühine Hiiumaa 6.

Seega saanuks sündida täpselt samasugune koalitsioon.

2021 ehk sel sügisel sõltub palju kandidaatidest.
Viie ringkonna korral usun, et pilt volikogus ei ole nii kirju, st sisse saab väiksem arv erinevaid nimekirju. Võidavad need, kes leiavad enam erinevates piirkondades tugevaid kandidaate. Ühe ringkonnaga saavad tuge suuremad erakonnad, keda nö kaubamärk ka toetab. Pilt volikogus on kirjum ning mandaatide arv jaguneb pigem ühtlasemalt, aga teisalt peegeldab see rahva arvamust vahetumalt.

Kommentaare ei ole: