pühapäev, 30. september 2012

Arstid

Homsest alustavad arstid streiki.
Asjal tundub olevat mitu külge. Iseenesest on halb, et peateemaks tõsteti palk. Ja see andis Ansipile vahva relva, mida ta kasutamast ei hoidnud.
Teisalt on selge, et süsteemis on probleeme. Kasvõi asjaolu, et sotsiaal- ja peaminister ei tea (vähemalt nii nad on avalikkusele suutnud tõestada) täpseid palganumbreid. Või et Ansipi väitel on tervishoiu süsteem väga efektiivne, samas möönab ta ka ise, et mitmed arstid teevad 3000 eurose palga nimel tugevat ületunnitööd, mis võib patsientidele (elu-)ohtlikuks osutuda.
Kui alustada palgast, siis ministritega olen nõus ses osas, et arstide palk ei ole väike. Võrreldes näiteks keskmise palgaga. Või võrreldes palka keskmise palga suhtes ja seda Soome näitajaga kõrvutades. Siin ei "põle". Samas võib ka tuua näite (kolmapäevasest "Foorumi" saatest), mis asja teistpidi näitab. Võttes arstide palga suhte ministrite ja parlamendiliikmete palganumbrisse ja võrreldes seda Soome-Rootsi näitajaga. See seis on ebanormaalne. Eriti kui veel mõelda, et arstiks peab aasta(kümne)id õppima, Riigikogusse võib aga igasugune kloun (no kes see Võsa siis veel on?) pääseda.
Mis on aga selge, on see, et õed ja hooldustöötajad on alamakstud. See on samuti ränk ja vastutusrikas töö (näide siin). Ent palk niru. Näen, et esmajärjekorras tuleb just siin palgatõusuks võimalused leida.
Kui aga puhtalt rahast kaugemale minna, siis isiklikult pooldan tervishoiutöötajate streiki. Pevkur ja Ansip ei jäta absoluutselt muljet, et nad aduksid, mis antud süsteemis reaalselt toimub. Usaldan asjas sees olevate inimeste analüüse märksa enam.
Ja kui see, et süsteem vajab muutuseid neile heaga kohale ei jõua, tuleb kasutada karmimaid võtteid. Kasvõi selle hinnaga, et tavainimesed peavad ebamugavusi taluma. Aga see on suurema eesmärgi nimel.
Tõsi, hea oleks kui rohkem selgitataks streigi tagamaid. Et ei kõlaks vaid arvamus, et arstid on kasuahned ja soovivad lihtsalt raha juurde. "Kellegi teise arvelt," nagu ütleb peaminister. Et avalikkusele saaks selgeks, mida ja miks tuleb süsteemis muuta. Ja et just see on streigi peamine eesmärk.
Lugesin, et Iisraelis streikisid arstid viis kuud. Niikaua kuniks neid kuulda võeti. Loodan, et meie siin Eestis saame vähemaga hakkama. Kui ma aga mõtlen, kes on meie valitsusjuht, siis mul selles osas erilist kindlustunnet ei ole...

Kommentaare ei ole: