kolmapäev, 17. märts 2010

Kurb ?

Kange alkoholi tootjad müüsid veebruaris Eestis 0,52 miljonit liitrit kanget alkoholi, mis on 35 protsenti vähem kui eelmisel aastal samal ajal.

Mis toimub? Kas eestlased ei joo enam? Kuidagi kurvalt serveeriti seda uudist meedias. Umbes sääraseid küsimusi püstitades.
Samas on see üldse kurb uudis? Jah, riigieelarve seisukoha pealt küll. Terve kuuga koguti vaid u 3% planeeritud aastamahust. Vähe. Ent mõelda tuleb laiemalt. Tulevikus hoiame selle tõttu jällegi kõvasti kokku, sest inimeste tervislik seisund on parem, kui vähem juuakse. See omakorda tähendab vähem kulutusi meditsiinile. Tõsi, nö "persekukkunud joodikud" joovad ikka edasi. Ja mitte samasuguseid jooke. Hoopis kangemaid ja ohtlikemaid. Aga siinkohal ütleks, et mis parata. Neid inimesi nii lihtsalt ei muuda. Siin tuleb teisi vahendeid kasutada, mis, tõsi küll, täiendavaid investeeringuid nõuavad. Ent paljud inimesed on võimalik päästa (liig)joomise küüsist. Jah, hind pole see, mis jooma ajab. On vähe neid, kes lähevad poodi ja vaatavad: "ohoo, viin on nii odav, võtaks õhtuks kohe pudeli, ei kaks!" Et üldist olukorda parandada, tuleb valitsusel oma alkoholipoliitikat radikaalselt muuta ja teavitus- ning ennetustööle panustada.

Kommentaare ei ole: