reede, 29. juuli 2011

Maausk

Eelmisel nädalal viis Postimees.ee läbi küsitluse eestlaste usu kohta. Pea pooled vastanutest (45,4 protsenti) nimetasid sümpaatseimana maausku. Umbes veerand ehk 22,6 protsenti luterlust ja 13,4 protsenti budismi. Küsimusele vastas kokku 2936 lugejat.

Iseenesest ei ole seal midagi üllatuslikku. See on usk, mida ei ole eestlastele peale surutud. Maausku ei ole loodud. See on ise tekkinud ja kujunenud koos maarahvaga. See on täpselt selle kandi inimeste nägu ja peegeldab inimestel aja jooksul välja kujunenud tõekspidamisi.
Tõsi, meid eestlasi on vägisi neist juurtest, sidemetest ja uskumustest lahti kistud ja üritatud muid uske peale suruda.

Samas ei näita see küsitlus, et nii suur inimesi seda usku ka on. Vaid, et see tundub meelepäraseim. Eestlased on uuringute järgi ju kõige vähemusklik rahvas Euroopas.

Minu meelest on igaühel õigus uskuda seda, mida ta tahab. Ja keegi teine ei tohi seda halvustada. Aga samamoodi on väga väär usku peale suruda. Inimene peab ise leidma tee usuni, olgu selleks siis missugune usk tahes. Ainus usk, mida mina isiklikult eestlastesse süstida tahaks, on eneseusk.

Kommentaare ei ole: