kolmapäev, 19. märts 2008

Ülikooli!

Sel nädalal- koolilastel on vaheaeg ja üliõpilastel iseseisva töö nädal, seega koolimajad tühjad- on vist igas ülikoolis lahtiste uste päevad. Kampaania käib, et noori enda rüppe meelitada.
Raadiost kuulsin just intervjuud noortega. Küsiti, miks just see kool ja kas välismaal õppimine ei ole mõttesse tulnud jne. Üks arvas, et Euroopasse õppima ta küll minna ei taha, kuna võõrkeeled pole suus eriti. Et õpib Eestis. Tubli laps :D. Aga siis teatas, et peale kooli läheb küll kuhugi teise riiki tööle ära. No mida?

Seega- õppimise jaoks jääb keelteoskusest vajaka, aga küll tööga hakkama saab. No samas, miks ka mitte, kui kalkuneid kitkuda vms teha. Kuid tegelikult ei tahtnud ma tolle tegelinski madala intelligentsi tasemele keskenduda.

Miks on selline suhtumine üldse levinud? Ah, et milline. Selline, et kodumaal aitab koolis küll käia- ehk riigi (seega teiste kodanike) raha eest haridust omandada-, aga tööle siin hakata ei taha. Mille kuradi pärast siis juba kooli ajal uttu ei tõmmata? Aga ei, välismaa on võõras koht ja raske on hariduseta ning võõras keskkonnas.... Kuid kui diplom (ülikoolist nt) taskus, siis ei hoia siin enam miski kinni. Kes siis riigile sinu hariduskulud hüvitab?

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ma saan aru, kui inimene tahab silmaringi avardada, keelt suhu saada vms... Aga see on totšna aind raha teenimine :S Nõmekas jah, olen sinuga täiesti nõus.

Kessu. ütles ...

Ma saan aru su murest,aga siin ei ole suhteliselt mitte midagi kurta,sest seda ei saa eriti muuta.See on pop,et sa lähed välismaale raha teenima, tuled tagasi ja saad teistele öelda,et kus sa käisid ja palju teenisid.
Nii on lihtsalt.

Hergo Tasuja ütles ...

Ei, minugi pärast mingu inimesed "maailma avastama". Aga lihtsalt- kas on mõtet üldse ülikooli kippuda enne, kui sa niikuinii end siin sel erialal ei rakenda?

Kessu. ütles ...

No aga kui sa ülikooli ära lõpetad,siis sa saad ju öelda,et sa oled tark:D

Hergo Tasuja ütles ...

jah, neid "tarku" on siin pool ülikooli täis.
Ent kurb ongi, et siin õpitakse mingit eriala (üldjuhul vaid 3 aastat ehk bakalauruse kraadini) ja siis minnakse suht suva peale välismaale tööle. Enamikul juhtudest hoopis teise ala peale. Õpitud erialast on kasu siis, kui oled magistri- või doktorikraadi omandanud. Neid spetsialiste oodatakse Euroopas pikisilmi ja nendele on hea palk tagatud.

Anonüümne ütles ...
Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.
RohelineUnistus ütles ...

yu think laik the president olredi

ja samas olen väga nõus,aga mina ei mõtle materiaalselt,vaid patriootselt

Hergo Tasuja ütles ...

Eks ma pean varakult juba "õiget mõtlemist" harjutama :D
Aga ma mõtlen nii materiaalselt kui patriootiliselt.