kolmapäev, 19. oktoober 2011

Haridus ja kaasamine

Ei saa alljärgnevat täitsa enda nimele kirjutada (kuigi olen selle heaks üht-teist teinud), aga vähemalt on tore olla organisatsiooni eesotsas selle arenedes. Jutt käib Hiiumaa noortekogust.
Viimase pooleteise aastaga oleme liikmete arvu kahekordistanud. Aga mitte see pole oluliseim. Meil on olemas kindel tuumikgrupp, kes aktiivselt kaasa lööb ja nüüd oleme lõpuks jõudnud ka nii kaugele, et meid võetakse saarel arvestatava partnerina.
Viimane kogemus oli sel nädalal. Kohtusime teisipäeval maavanemaga, kes soovis ka noortekogu Hiiumaa arengustrateegia koostamise juurde kaasata. Ja väga huvitav mõte oli ka maavanema nõukoja loomine, kuhu kuuluksid siis Hiiumaa omavalitsuste liidu juht, Hiiumaa ettevõtjate liidu esimees, liikumise Kodukant juht, sihtasutus Tuuru juhataja ning noortekogu esimees.
Kui asjad samas vaimus jätkuvad, saaksin aasta pärast noortekogu esimehe koha sirge seljaga üle anda.

Täna aga oli Hiiumaa hariduse ümarlaud. Kokkuvõtvalt võiks öelda- palju juttu, vähe villa. Olgu, räägitu oli kasulik informatsioon ja selline kokkusaamine päris maha visatud aega ei olnud. Aga üsna selgelt oli näha, et pigem välditakse valusaid küsimusi/otsuseid. Selle asemel viidi teema mujale. Sellele juhiti kohapeal samuti tähelepanu. Ent mingil hetkel (ja soovitavalt varem, kui hilja) tuleb otsused teha. Kui ise ei otsustata, siis otsustatakse meie eest. Ise ei pea küll vastutama sel juhul, aga kas tulemus on see, mida sooviks?
Tore oli see, et jäi kõlama, et kooli- ja KOV juhid on noortega sama meelt- põhikoolis peab saama kodu lähedal käia. Samas tahaks, et see sõnum ühisavaldusena ka avalikkuseni viidaks. Sellega saaks ringilevivad kuulujutud ehk kummutada. Ja tundub, et tahetakse ka kahe gümnaasiumiga jätkata. Mis sest, et peagi ei jagu neisse lihtsalt õpilasi... Kas ei võiks juba praegu mingile kokkuleppele jõuda- koolide jõud ühendada?
Näiteks KÜGi direktor Ivo Eesmaa käis välja, et probleemiks on viis omavalitsust, mistõttu ei jõuta ühisele otsusele. Igaüks võitleb eelkõige oma valla eest ja terve saare areng on teisejärguline. Aga nii kaotavad kõik. Lisaks ütles Ivo välja juba vana tõe- koostöö ei toimi, sest kui neli KOVi on millegi poolt, siis Pühalepa (justkui põhimõtteliselt) on vastu.
Aga kõige huvitavam fakt, mille TTÜ õppejõu ettekandest sain, oli see, et noored õpetajad koolis ei aita lõpueksami tulemustele kaasa. Parimad tulemused on hoopis seal, kus 40sed õpetajad ja paremuselt teise tulemuse eksamitulemuste jaoks andsid õpetajad 60+.

Kommentaare ei ole: