reede, 18. märts 2016

Haridus

Neljapäeval korraldati Hiiumaa koolihariduse pääarupidamine, kus ettekande tegin. Väärt ettevõtmine, mis peaks tihedamini toimuma. Vahetu suhtlemine ja info- ning mõttevahetus aitab hirme vähendada, aga ka soodustab koostööd.

Tegin teiste ettekannetest märkmeid.

Kalle Küttis:
Eestis on õpilaste arv vähenenud sama koolivõrgu juures 40%. Ühe õpilase kohta on koolides keskmiselt 22 ruutmeetrit pinda. Oleme Euroopas esirinnas.
Keskmine kool Eestis on 50-60 õpilasega kool.
34% HTMi eelarvest läheb õpetajate palgakuludeks, eeskujudel Euroopas ca 60%.
Aastaks 2023 on seatud sihiks, et 9-klassiliste põhikoolide arv langeb. Lasteaed-algkoolide arv tõuseb. Õpetajate ametikohtade arv langeb, valdavalt on tööl täiskoormusega (mitme aine) õpetajad. Taristu pinnakasutus on optimeeritud, praegu on koolide all 3,5 miljonit ruutmeetrit pinda.

Ivo Eesmaa:
KÜGis osaleb huviringides ca 80% õpilastest. Eesti keskmine on umbes 50%. [Võrdluseks - Emmaste põhikoolis osaleb pea 95% õpilastest huviringi tegevuses!]
Kes õppida tahab, kes häid tulemusi tahab, nendel on meie kool seda võimaldanud. Direktor peab andma õpetajale vabaduse, siis on tal kindlus ja loomingulisus, mis toovad hea tulemuse.

Antti Leigri:
Õppeaastal 2008/09 tegutses Suuremõisas lasteaed ja 6-klassiline kool. 2010 viidi need ühise juhtimise alla, kaks aastat hiljem alustas tööd ühisasutusena. Algusest peale kaasati muudatuste juurde õpetajad ja lapsevanemad.
Haridusasutuste töö korraldamisel tuleb arvestada kogukonnaga.
Pühalepa lasteaedades ei ole kohatasu.

Margit Kagadze:
Eesti hariduse sõlmed - meil on keskmisest õnnetumad lapsed, kaks korda enam poisse langeb koolist välja võrreldes tüdrukutega.
Iga last tuleb märgata ja igas lapses on potensiaali millegi jaoks.
Lapsevanem ei pane last kooli, vaid läheb koos lapsega kooli.

Kommentaare ei ole: