pühapäev, 1. märts 2015

Valimised

Riigikogu valimiste eelhääletamisel osales 296 109 inimest. Elektroonilisel hääletamisel osales 176 491 valijat, jaoskonnas käis valimas 119 618 inimest. Kokku osales seega eelhääletamisel 33% valijatest.
Täna kella 12 seisuga on hääletanuid 42,3%. Sealjuures Hiiumaal 51,8% ehk maakondadest selgelt kõige rohkem. Tehke järgi! :)
Seega e-hääletamine on tulnud, et jääda. Samas tuleks nüüd ehk üle vaadata valimispiirangud reklaami osas. Aktiivne kampaania lõppes eile. Aga mis tolku sellest on, kui kolmandik selleks hetkeks juba valinud on. Kolmandik valijaist, ent umbes pooled neist, kes üldse valima vaevuvad.

Vaatasin eile viimaseid debatte ETVst. Peaministrikandidaadid omakeskis. 
Edgar, ei ole midagi teha, sinu sära on tuhmunud. Selline jahumine ja küsimustest kõrvale astumine on juba hale, kui et kaval lüke. Ja kui peaministrikandidaat ei suuda meenutada Saksamaa kantsleri nime, no siis ei ole küll midagi enam öelda.
Vastupidiselt säras (tõsi nö warm-up saates, kus pisiparteid juttu ajasid) Vasakpartei esindaja, pr Salupere. 84-aastaselt otse-eetris peast arve ja fakte tsiteerida. Kiiduväärt! Olgu selle maailmavaatega kuidas on, ent tubli sooritus.
Andres hoidis end targu tagasi, püüdes mitte liiga konkreetne olla ja kellegiga otseselt vastanduda. On ju Vabaerakond suunatud neile, kes soovivad uusi tuuli ja nägusid poliitikasse. Samas tuleb erakonnal valimiste järel suur sisemine debatt maha pidada, sest mitmeski küsimuses ollakse pigem üldsõnalised kui selge seisukoha võtnud.
Mart tulistab otse ja tihti värvikalt. Eks sellepärast ongi teda ju vahva debattidele osalema kutsuda.
Samas säravaima pärli puistas seekord Sven. "Puusuuskadega enam medalile ei sõida!".
Taavi on peaministrina küll enesekindlust ja esinemisoskust kogunud, ent tundub, et kogu see kampaania juba veidi väsitab teda. Mitte debatid või väitlemine. Aga see, et kuidas inimesed ei taha aru saada, et oravad teavad, kuidas asjad peavad käima, miks on vaja üldse vahele torkida, las me ajame seda riigiasja ikka ise edasi.
Nii nagu erinevad eksperdid otseülekande järel analüüsisid, nii tundus ka mulle saadet jälgides, et kindlaim esineja oli Juhan. Argumenteeritud ja enesekindel.

Olen palju kuulnud ja kuulanud inimeste mõtteid seoses valimistega. Keskerakond on suht tasa ja targu oma vankrit seekord vedanud. Vähemalt siin. Eakate poolt kuulsin ka korduvalt, et nad oleks võinud ju Kadri etteotsa lasta, võtku Edgar mõistus pähe ja mingu puhkama. Aga kahjuks nõustub ta seda vist ainult jalad ees tegema. Ise arvan, et kui Kadri oleks peaministrikandidaat olnud, siis oleks ta ka järgmine valitsusjuht.
Sotsid teevad kindlasti hea tulemuse ehk võtavad viiendiku häältest. Aga mind isiklikult hirmutavad mõne sotsi seisukohad. Ja mitte isegi Jevgeni omad. Küll on nende kandidaat Ida-Virumaal väljendanud mõtet venekeelse koolihariduse taastamisest ja kodakondsuspoliitika lõdvendamisest. Üleüldiselt võiks nende seisukoht (sise)julgeolekuteemadel ja rahvuskultuuriküsimustes selgem olla.
Et IRL on seni valimistel alati parem tulemuse teinud, kui seda küsitlused näitavad, siis usun, et teenitakse samuti vähemalt viiendiku valijate toetus. See peaks tähendama, et Reformierakond ei saa ka protsentuaalselt palju rohkem, ehk mõne pügala vaid. See omakorda annaks võimaluse moodustada tegus valitsus ilma oravateta. Arvan, et see oleks Eestile kasulik.
Hiiumaa osas ei tunneta kuidagi toetust Reformierakonnale. Samas kardan, et valimiskasti juures unustatakse ära, et Tarmo oravate seltskonnas on. Meenutatakse ikka tubli rahvaliitlast, hiidlast. Aga et ta on Reformierakonna parteisõdur (üldnimekirjas alles 96!), see võib meelest minna.
Vabaerakond kogub ehk isegi kuni kümnendiku häältest, samas EKRE puhul olen jätkuvalt skeptiline. Küsitlused võivad neile ju 6-8% toetust näidata, ent kui ikka kandidaadid reaalselt ritta panna, siis nende nimekiri jääb võrreldes teistega nõrgemaks.

Eks õhtul peale kella 20 oleme targemad.

Kommentaare ei ole: