reede, 20. veebruar 2015

Komisjon

Kolmapäeval kutsusin kokku komisjoni laiendatud koosoleku kultuuritöötaja tööle rakendamise küsimuses.
Jõudsime lõpuks sinna, kuskohast haridus-kultuurikomisjon juba peale valimisi 2013 sügisel pihta hakkas. Ehk et meil oleks vaja täiskohaga kultuuritöötajat. Olgu ta siis kultuuri- ja spordispetsialist või mis iganes nime all. Aga vajadus valdkonna valla tasemel koordineeritud juhtimise järele on olemas.
Koosoleku alguses oli põgusalt teemaks ka valla aastapäeva tähistamine. Et kuidas korraldustööd edenevad ja kuidas asjaga edasi minna. Selgus taaskord tõsiasi, et sugugi mitte kõik ei saa aru kohaliku omavalitsuse toimimise mehhanismidest. Ja selle taga on ka see kinni, et ei saada aru, miks kultuuritöötajat valda üldse vaja on.
Väljendati imestust, et miks komisjon ei võiks üritusi korraldada, nii nagu seda eelmisel aastal nt valla aastapäeva puhul komisjoni liikmete poolt tehti. Miks samad inimesed sedasama ülesannet sel aastal enam enda kaela võtta ei taha, oskavad nad ise kõige täpsemalt sõnastada.
Aga lühidalt öeldes ei ole see komisjoni ülesanne. Kohaliku omavalitsuse kõige tähtsam otsustusorgan on volikogu. Kõige olulisemad valla või linna elu puuduvad otsused teeb volikogu. Just volikogu otsuste järgi toimub omavalitsuse arendamine.
Kõikides volikogudes on komisjonid, mille peamine roll on olla vaheetapiks enne lõplikku otsustamist volikogus. See tähendab, et komisjonis arutatakse küsimus põhjalikult läbi, kaalutakse erinevaid muudatusettepanekuid ja alternatiive ning võetakse seejärel seisukoht, mida volikogule soovitatakse. Komisjonide oluline roll on ka kohalike elanike kaasamine.
Valitsus viib ellu volikogu poolt vastu võetud otsused, juhib ja koordineerib allasutuste ning ametnike tööd.
Ehk volikogu teeb otsused ja on nö ülemuse rollis, komisjon näitab suunda ja valitsus teeb kahe eelneva suunamise järgi töö ära. Kui see lihtne tõde meeles pidada, on palju lihtsam oma rolli täita.

Kommentaare ei ole: