kolmapäev, 7. august 2024

Tuletornid

Tänases Postimehes ilmus lugu Hiiumaa tuletornidest.
Artikli pealkiri on eksitav - tuletornidest laekuv piletitulu läheb sihtotstarbeliselt tuletornide ja seda teenindava taristu parendamiseks. Tegevused lepitakse kahepoolselt kokku. Kõpu tuletornile mõeldud raha ei ole keegi vähendanud või ära võtnud. Kuigi saan aru, et selline pealkiri (ja pilt Kõpu tuletornist, mis sest et teema puudutab Ristnat - üks Hiiumaa kõik 😃 ) müüb paremini. Loodan, et tegemist on autori inimliku eksitusega ja siin ei mängi rolli tema 20-aasta pikkune karjäär erakonnas Isamaa.

Et meie vastused ja selgitused on loos üsna napilt lehepinda leidnud (tõsi, ajakirjanikku saab kiita, et minuga seotu saadeti eelnevalt tutvumiseks), avan veidi tausta juurde.

Tean, et eelinfo saadeti ajakirjanikule siitsamast saarelt ning püüdes luua seost, et keegi saab sellest tee-ehitusest isiklikku kasu. Nagu loos märgitud - vallavalitsusel ei ole olnud suhtlust Moonsund Ecoga ning meie oleme lähtunud ettepanekust parendada juurdepääsu Ristna tuletorni kompleksile ja ranna-alale. Piletitulust korrastatakse see teeosa. Tee tagumise osa eest tasub ettevõte. Allolev pilt annab ehk hea ettekujutuse, kui suures osas on tee vajalik tuletorni taristu ja avaliku kasutuse tarvis ning kui vähe erakinnistuni (Sireeni) pääsuks.






Tuletornid anti Kõrgessaare vallale kasutada 2007. aastal toonase Veeteede ameti poolt (tänane Transpordiamet). Hiiumaa vald on selle õigusjärglane ning alates 2018. aastast on valda suhtluses Transpordiametiga esindanud Kõrgessaare Osavalla Valitsus.

Kõik tegevused, mis piletitulust tehakse, lepitakse kahepoolselt kokku. Tulu on aastast 2017, mil see oli 62 000 eurot, kasvanud eelmisel aastal pea 130 000 euroni. Kõik see läheb tuletornide ja seda ümbritseva taristu (just seda viimast ei tasu ka unustada!) heaks. Järgmisel aastal kavandame töid 320 000 euro eest.

Varasematel aastatel on näiteks uuendatud läbipääsusüsteeme, renoveeritud Ristna tuletorni kütteladu, tellitud eri tornide tööde tarvis ehitusprojekte ning nende alusel parendusi tehtud. Samuti on Transpordiamet nõustunud, et selle raha eest renoveerime Kõpu tuletorni juures olevat kohvikut või ehitame Ristansse kanalisatsioonisüsteemi või paigaldame Tahkunasse välikäimla. Kõik on ju tuletornide kui külastuskeskuste heaks.
Niisamuti ei peaks me tõmbama punast joont riigi ja omavalitsuse vahele vaid ühiseid eesmärke ühiselt täitma. Tänane seis on, et riigil teeinvesteeringuteks vahendeid napib, mistõttu tuligi lauale ettepanek antud tee-ehitus (milleks kohtulahend kohustas) katta piletitulust.
Samas on oluline, et piletitulust rahastatakse tee esimene osa, mis hakkab teenindama tuletorni ja seda teenindavaid hooneid, avalikku veevõtukohta tuletorni puurkaevust ning tekib juurdepääs avalikule ranna-alale.
Enne kui vallavalitsus otsuse langetas, palusime teemat arutada vallavolikogu eelarve- ja majanduskomisjonil, kes toetas antud tee-ehituse lepingu sõlmimist.

Tuletornide olukorra parandamine jätkub, valla ja Transpordiameti heas koostöös. Vastavalt igas tuletornis läbi viidud auditile ning kahepoolses kokkuleppes iga-aastases tegevuskavas.


Harda Roosna, endine maakonnalehe peatoimetaja ja Kõpu kandi elanik võttis teema sotsiaalmeedias kokku: Tee ehituse tegelik põhjus on mitte vallavalitsuse otsus, vaid see, et transpordiamet kaotas kohtuvaidluse kinnistule juurdepääsu pärast veeteede ameti endise töötajaga. Ja transpordiamet peab nüüd kohtu otsusel endise töötaja eraomandis olevale Ristna kinnistule ehitama juurdepääsutee. Ristna kinnistust ja pikalt kestnud kohtuvaidlusest ei räägi selles loos keegi, aga Ristna kinnistu on tuletorni taga ja otse Sireeni kinnistu kõrval. Just selle, Ristna kinnistu juurdepääsu tagamiseks pärast selle tee ehitus algas. Kõik tuletornid kuuluvad transpordiametile, varem veeteede ametile ja tegelikult oli transpordiameti otsus kasutada selle tee ehituseks tuletornipääsmete müügist saadud raha. Nagu loost aru saada, siis seda juppi, mis Ristna kinnistust edasi läheb Sireeni kinnistule, siis selle ehitust rahastavad omanikud ise.

Kommentaare ei ole: