esmaspäev, 15. veebruar 2016

Osavald

Uudistes oli juttu, et kavandatava haldusreformi puhul võib komistuskiviks saada see, kas omavalitsuskorraldus peaks tulevikus olema ühe- või mitmetasandiline.

Sotside nägemus on, et tänased vallad jäävad osavalla staatusesse. Mis ei ole halb, kui omavalitsused tõesti nii soovivad edasi minna. Reegel või kohustus ei tohiks see olla.
Aga idee, et osavald tegeleks sotsiaalhoolekande ja koolipidamise, aga ka heakorra ning näiteks teehooldusküsimustega. Siis tekib juba küsimus, et kui osavald saab vastu võtta õigusakte, korraldab suure osa tegevusi, mida ka praegu tehakse, siis miks üldse ühineda?

Olen siinkohal nõus endise regionaalministriga. "Meil täna on soov bürokraatiat vähendada selgelt, muuta avalikku haldust efektiivsemaks, paindlikumaks, kaasaegsemaks. Siis selline samm, kus sisuliselt tekiks osavaldade pealt üks tasand juurde, siis see oleks samm edasi minevikku. Kui selline otsustamine ära killustatatkse, et öeldakse, et te olete küll üks vald, aga valla sees igaüks teeb ise oma otsuseid, siis me ju teame, et tegelikult võimekus langeb, mitte ei kasva," märkis Kiisler.

Kommentaare ei ole: