laupäev, 31. jaanuar 2015

Sport

Nii lühikeseks minu ametiaeg sporditöötajana jäigi. Ametiaeg ongi tegelikult vale maiguga sõna, sest pigem sain lihtsalt suvel tühja koha enda koordineerida. Tõsi, eesmärk oli sellega kaugemale jõuda, kui praegune hetk. Aga eks elu teeb omad korrektuurid.
Tegelikult tegi haridus- ja kultuurikomisjon juba 2014. aasta jaanuaris protokollilise otsuse vallavalitsusele. Leida MTÜ, kes võtaks üle sporditöötaja kohustused, samas saaks tema palgafondi, et end majandada ja omamaks projektide omaosalust. Oli/on selge, et (pelgalt) see töötasu (praegu 64% miinimumpalgast) ei motiveeri kedagi tõsiselt panustama. Või siis täpsemalt sõnastatuna: nii tõsiselt panustama, et sellega ka reaalsed ja positiivsed arengud spordibaasis ja valla spordielus laiemalt aset leiaksid.
Lihtsalt istumise või töö tegemise imiteerimise eest palka maksta ei ole mõtet.
Miks aga MTÜ? Sest vallal pole raha või soovi sporti piisavalt panustada, mistõttu spordiinventar tuleks välja vahetada (ja pigem nüüd kui tulevikus) projektide kaudu, spordiüritused vajavad nii või naa tuge projektifondide ja ettevõtjate poolt. Seda saab lihtsamalt teha MTÜ kaudu.
Teisalt on selge, et palk ei ole või ei tohiks olla ainus motivaator. Minu puhul kindlasti mitte. Peamine oli soov siinse spordikompleksi võimalused järk-järgult välja arendada. Ehk olemasolevat natukene lihvida ja see eesmärgipäraselt toimima panna.
Olen aga aru saanud, et tegevjuhtkonna tasandil ei ole see eesmärk oluline teetähis. Aastatagust komisjoni ettepanekut tõsiselt teemaks ei võetud. Jah, jutuks oli korra-paar. Aga mingeid arenguid ei toimunud. Kahe kuu eest tehtud ettepanek avada spordihall vallaelanikele ühel päeval nädalas tasuta, ei ole siiamaani ametlikku vastust saanud. 
Kõrvalepõige: mina ei ole siiani veel aru saanud väitest, et väike vald on parem, kuna otsused tehakse siinsamas ja kiiresti, arvestades ka kohalikke soove-olusid.
Selge on see, et midagi seisma ei jää ja seda ma ei arvagi. Ise kindlasti püssi põõsasse ei viska. Aga tegelen vaid sellega, kus näen, et on võimalik midagi teha, ja teha nii, et takistusi ei seata/kunstlikult looda ja tulemus on ka.

Kommentaare ei ole: