teisipäev, 24. mai 2016

Sisse-välja

Eestisse rändas 2015. aastal 15413 inimest ja Eestist välja 13003 inimest, teatas statistikaamet. 25 aasta jooksul ületas sisseränne esimest korda väljarände!
Ühest küljest tip-top ja targemad on rääkinud, et inimeste liikumine ongi mitmesuunaline. Ehk ajaloost õppides, üldjuhul ei liiguta ainult välja või ainult sisse. Mingi perioodi järel trend muutub.
Samas süvenedes sisusse, siis kõige aktiivsemalt lahkusid Eestist 20-39 aastased. Ehk noored, kes hakkavad just nö pesa punuma.
Sisserändajatest 52% ja väljarändajatest 69% olid Eesti kodanikud, seega endiselt moodustab enamuse Eesti enda kodanike edasi-tagasi liikumine.
Suurem osa suundub Soome. Ka siia tullakse peamiselt just Soomest, aga ka Ukrainast ja Venemaalt. Ja siin ei ole üllatusi.
Paralleele saab kindlasti tuua ka Hiiumaaga, kus viimase kümnekonna aasta jooksul on toimunud märgatav väljaränne. Kas ka see trend muutub, näitab aeg. Samas on usutav, et ka siit on suurem osa välja liikunutest just sama vanusegrupi esindajad. Oluline oleks, et neist, kes tagasi või siia tulevad, samuti piisav suurusjärk kuuluks pesapunujate või äsja pesa pununud gruppi. Kohapeal tuleb uksed võimalikult lahti ja atraktiivsena hoida.

Kommentaare ei ole: