kolmapäev, 11. mai 2016

Haridus

Kutsusin mai esimesel kolmapäeval kokku haridus- ja kultuurikomisjoni laiendatud koosoleku. Teemaks haridus Emmastes täna ja homme.
Miks? Ilmselt ei ole saladus, et erinevad juhtorganid on Emmaste hariduse olevikust ja tulevikust erinevas võtmes mõtteid vahetanud. Mis ongi tervitatav ja vajalik, et pidevalt aja ning muutustega kaasas käia. Samas kui meil kooruvad arutelude käigus ideed võimalikest muudatustest, siis oleks mõistlik need seotud osapooltega vahetult läbi arutada. See tähendab, et näiteks kooli puudutava osas tuleb nii kooli juhtkond kui lastevanemate esindajad ehk hoolekogu kohe arutelude esimesest etapist kaasata.

Tõin võrdlusmomendiks haldusreformiga seotu. Selle valguses on Pühalepa, Emmaste ja Käina vald juba praegu alustanud konsultatsioonidega, mis sest, et võimalik ühinemine saab teoks alles 2017.a. sügisel. Aga mõistlik ongi kõik teemad põhjalikult läbi arutada, sisulistes asjades kokku leppida. Ilma kiirustamata. Pika perspektiiviga. Samamoodi on tark toimetada ka omas vallas.

Ülo tutvustas teiste Hiiumaa valdade hariduse rahastamist võrreldes Emmaste vallaga. Selgus, et Emmaste panustab inimese kohta haridusse vähem kui Pühalepa või Käina vald.
Tiit kinnitas, et mõte võimalikust asutuste ühendamisest ei ole tingitud rahast.

Samas koolis on vähemalt viie aasta perspektiivis oodata õpilaste arvu tõusu ja lasteaias jätkab vähemalt kolme aasta perspektiivis kolm rühma. Olulist rahalist kokkuhoidu asutuste ühendamisel ei oleks.

Olavi küsis, et mis oleks võimaliku ühendamise plussid ja miinused või põhjendused? Tiit vastas, et ühtne juhtimine raha asutustest ära ei võta. Aga võimaldab ressursse paremini juhtida, ühisüritusi planeerida.

Osalejate ehk erinevate osapoolte ühtne seisukoht oli, et Emmaste vallas peavad lasteaed ja kool alles jääma ja et praeguses olukorras oleks mõistlik mitte kiirustada. Enne kui otsustada, kas kooli ja lasteaia võiks liita üheks asutuseks või viia ühise juhtimise alla, on vaja välja tuua võimaliku ühinemise plussid ja miinused ning kaasata protsessi ka kogukonda.

Kommentaare ei ole: