pühapäev, 8. märts 2015

Jaak

Valimistejärgselt on (vähemalt osa) meedia suurimaks/kuumimaks teemaks tõusnud noorima parlamendisaadiku kolme aasta tagune blogipostitus.
Jah, juttu on EKRE ridades pea kakstuhat häält kogunud ja Riigikogusse jõudnud Jaak Madisonist.

Ei leia, et tegemist oleks teemaga, mis oleks pidanud nii palju tähelepanu üleüldse saama. Kui sellest esimest korda kuulsin, siis arvasin, et Madison kirjutas postituse just äsja. Siis oleks sel tõepoolest suur uudisväärtus.
Praegu on aga tähelepanu, mis sellele langenud on, küll peavoolumeedia prohmakas ja kvaliteedi (ja mitte heas mõttes) näitaja. Teema oleks see olnud ka enne valimisi. Aga uuriv ajakirjandus ei jõudnud selleni siis.
Praegu tundub, et tegemist on kas ülepaisutamisega. A la vene meedia, kes miksis praeguse teema 2008.a. Tujurikkuja sketšiga "Eesti otsib neonatsi", viidates, et selline saade ka reaalselt Eestis eetris oli.
Või on tegemist sooviga kellegile- arvatavasti siis EKRE-le?- ära panna. Pigem tundub, et sellega lennatakse siis küll orki. Nii EKRE kui Madison ise hoopis võidavad sellest. Kellegi väikese avalik ja hoogne materdamine suure poolt, a la Koljat vs Taavet, viib ikka selleni, et see väike kogub pooldajaid juurde, kes teda kaitsma asuvad.

Mäletan enda keskkooliajast, et kirjutasin ajalootunniks essee "Külma sõja" plussidest. Leidsin selles, et "Külm sõda" ja sellega kaasnev tõi kaasa palju head. Ehk et võidurelvastumine ja tihe konkurents "kahe pooluse" vahel kiirendasid tehnoloogia arengut oluliselt. Samas on ju selge, et sõda kui selline, olgugi ta siis "Külm sõda" mis ei kujutanud endast otsest ja pidevat tulevahetust, ei saa kunagi hea ega kasulik olla. Essee on meeles praegugi, sain õpetajalt sisuka tagasiside, eeskujuliku hinde samuti.

Ehk mida ma silmas pean, on see, et üpris tõenäoliselt ei ole Madison nats. Küll võib (või võis, sest kõneainet pakkuv postitus on aastast 2012 ja uuemate sissekannetega ei ole ma tutvunud) tal olla vajakajäämisi enda väljendamisel. Sellise teema käsitlemisel tuleb selle ajaloolise tausta pärast olla ettevaatlik ja samas konkreetne toomaks välja, mida sa tegelikult silmas pead. Ja isegi kui Madisoni ajaloolised arusaamad/teadmised ei vasta kõrgematele standarditele, ei pruugi tegemist olla natsiga. Tegemist võib olla lihtsalt rumala inimesega.

Aga samas tuleb ära mainida, et antud teema käsitlemine sel nädalal meie suurtes ajalehtedes või veebisaitidel on kohati vähemalt sama rumal olnud.

Kommentaare ei ole: