neljapäev, 7. juuni 2018

Nutikad

Eestlased on nutikas rahvas.

Täna avaldas Eesti konjuktuuriinstituut uuringu „Eesti alkoholiturg, alkoholi tarbimine ja alkoholipoliitika 2017. aastal“ tulemused.
Eestlased joovad veidi rohkem kui mullu ning üha enam alkoholi tuuakse välismaalt, peamiselt Lätist. 2012. aastast on alkoholi tarbimine Eestis järk-järgult vähenenud. Eelmisel aastal pöördus alkoholi tarbimine aga taas tõusule, ehkki kasv pole kuigi suur.
Enim käivad Lätist vägijooke toomas need, kes hindavad oma alkoholi tarbimist mõõdukaks või rohkeks. Samad inimesed väitsid, et nende alkoholi tarbimine on varasemaga võrreldes kasvanud, kuna kodus seisavad suuremad varud.

Sedasama teemat lahati täna ka Kuku raadio Vox populi saates. Juhtusin korraks kuulama. Üks vahva härra selgitas, et valitsuse aktsiisipoliitika sunnib teda rohkem jooma, kui varem. Ta selgitas, et peab nüüd Lätist suure koguse õlut ostma, kuna see on odav ja samas kui see tal juba kodus on, siis see ahvatleb ka rohkem tarbima kui muidu.
Saatejuht küsis, et aga miks te siis ostate sealt kümme kohvrit õlut korraga. Ostke üks ja siis ei teki ületarbimist. Läbi eetri oli kuulda, kuidas papi hääletoon muutus. Kavalaks nagu Onu Remuse juttudes Rebaseonu hääl. Ega ma nüüd nii rumal ka ei ole, ütles ta. Selgitades, et oskab arvutada ja kui juba minna, siis tuleb kohe kümme kohvrit osta.

Nutikas rahvas, ma räägin ju.

Kommentaare ei ole: