esmaspäev, 13. veebruar 2017

Viimsi

Täna olime kollektiiviga Viimsi koolis koolitusel.
Mis silma jäi. Suurem osa lapsi (täiskasvanuid ka- kui vaatasid, et keegi oli eksinud näoga, pakuti kohe abi) olid viisakad. Samas tegutseti suure möllu ja sagina sees - 1400 õpilast ikkagi! Seega eks ikka oli neid ka, kes meesterahvana majas müts peas liikusid või koolikeskkonda sobimatuid väljendeid kasutasid.
Klassiruumid, vähemalt need, mida mina nägin, olid veidi steriilsed ja tühjad. Valged seinad, klassi tagaosas mõned taimed ja eesotsas õpetaja laud-arvuti-projektor. Pigem olen harjunud isikupäraste või õppeainele sobivalt teemakohaste klassiruumidega.
Eks nii suurel kui väikesel koolil ole omad eelised. Suuremal kindlasti rohkem ressurssi, mis tähendab paremaid IKT-võimalusi või kõrgemat töötasu (mis peaks võimaldama suuremat pühendumist ühele asjale). Samas individuaalset lähenemist õpetaja-õpilase kontakti puhul on vähem. Kindlasti on ka meie koolitoit maitsvam :) ilmselt üsna sarnasel põhjusel. Ja kui puhtalt isiklikust aspektist lähtun, siis mulle nii suur mürafoon ei sobi. Eks see ole individuaalne ja sellega on võimalik kindlasti harjuda, ent jah, see ei ole minu jaoks.
Nii enda nähtu, kui ka kolleegide kogemus, mida tagasiteel jagasime, kinnitas, et tegelikult ei ole meil mingit põhjust neile alt üles vaadata. Ei tehta seal mingeid imeasju, tundide ülesehituse juures pole meile tundmatuid lisadetaile ega muud säärast. Loomulikult on ka statistika seda kinnitanud- võta või PISA, mis näitas, kuivõrd kõrgel tasemel on Hiiumaal loodusainete õpetamine-, ent vahetu kogemus aitab seda meelde tuletada ja kinnistada.
Mingis mõttes on Hiiumaal ka hoopis paremad tingimused. Kasvõi juba mainitud loodusainete õpetamise osas. Ehk võimalused kõike praktiliselt õues teha ja vaadata-katsuda. Lisaks üldse õuesõppetundide võimalused, mille huvist meile ka seal räägiti. Aga on ikka vahe, kas teed seda matkatoolil muruplatsil, millest ei ole võimalik liiklusmüra lahutada või reaalselt looduslikus keskkonnas.
Ehk alati ei kehti reegel, mida suurem, seda parem.

Kommentaare ei ole: