reede, 28. november 2014

Volikogu

Eilse volikogu istungi päevakorras oli kaks punkti, mille üle tekkis pikem arutelu.

Teine neist seotud maakonda ümbritsevate merealade planeeringu kooskõlastamisega. Iseenesest oli siin asi lihtne. Tegemist ju nö vana teemaga. Suurem osa volikogu liikmeid on merealade planeeringu kooskõlastamisele täielikult vastu. Just seepärast, et sellega luuakse võimalus planeerida meretuuleparke Hiiumaa rannikualadele. Ise tunnetan samuti siin kogukonnas suurt vastuseisu tuugenitele, asugu nad siis maal või meres. Ehk siis planeering ei saanud Emmaste vallalt kooskõlastust.
Samas teema teine pool oli veidi keerulisem. Nimelt võttis maavalitsus maavanema 21. novembri korraldusega nimetatud planeeringu vastu. Ilma Emmaste ja Käina vallalt kooskõlastust saamata!
Ülbe, kui mitte seadusevastane käitumine. Eriti kuna Emmaste oli oktoobrikuisel istungil taodelnud- nii nagu seadus ette näeb- lisaaega kooskõlastusele vastamiseks. Samamoodi toimis minu teada Käina. Nüüd ei oodatud vastuseid ära ja tehti nii nagu ise taheti.
Sisuliselt oli/on meil nüüd kolm võimalust.
Lasta asjadel olla nagu on ehk leppida sellega. nö käega lüüa.
Siis mitte vaidlustada 21.11.2014 korraldust, vaid esitada vastuväited avalikul väljapanekul, lasta siseministeeriumil teha järelvalvet ja hinnata, kas maavalitsus käitus õiguspäraselt.
Või siis vaidlustada nimetatud korraldus halduskohtus.

Otsustati pöörduda kohtusse. Eks siin oli enne mõtteainet palju. Oleks see ju laias laastus vald vs maavalitsus vaidlus kohtus. Lisaks ei ole tegemist odava asjaga. Kohtukulud on üpris kõrged. Samas loomulikult, ei saa lasta endast üle sõita. Ja olgugi, et maavalitsus, aga ka see organ peab seadust ja head tava austama. Lisaks loomulikult mitme inimese ja ka siinse piirkonna suur vastuseis tuugenitele. Kohtusse minek peatab protsessi ja nagu ka eile öeldi, võib-olla otsib kapital sel ajal endale uue koha, sest mitte midagi tehes ei ole võimalik ka kasumit teenida. Ja see ongi tuuleparkide arendajate ainus eesmärk, kasum.

Ise toetasin planeeringu mittekooskõlastamist. Aga ei pidanud otstarbekaks kohtusse minna.

Kommentaare ei ole: