reede, 6. juuni 2014

Valimised

Ennustasin Euroopasse kupatatavateks (häälte arvu järgi ritta panduna) Tarand, Savisaar, Ansip, Ratas, Kelam, Lauristin.
Keskerakondlastega panin puusse. Võib-olla saab seda selgitada asjaoluga, et nendega kattub minu poliitiline vaatenurk parlamendierakondadest kõige vähem. Ja seega ei tea ma ka nende valijate eelistusi piisavalt täpselt. Sama probleem võib olla ka teistel. Sest neid, kes Savisaare esikuuikust välja jäämise järel üllatusest suured silmad tegid, ikka jagus.

Mul on hea meel, et Tarand oma toetajaskonnast üle poole kaotas. Arvan, et mees on veidi nö ära tõusnud. Jättis arrogantse ja üleoleva mulje valimiskampaanias. Eriti narr oli see teiste üksikkandidaatide vastu suunatuna.

Teiseks arvan, et kuigi oravad valimised võitsid, tuleb neil Riigikogu valimisi silmas pidades kõige rohkem kukalt kratsida. Ei ole neil siis Ansipit, kes seekord ca 56% erakonna saagist noppis. Ei ole Kallast, arvan, et mitte kumbagi Kallast. Ja kui Ansipi asemel Paet europarlamenti läheb, siis ka teda. Jäävad näiteks 718 häält kogunud Randjärv (ehk Jänes), 650 häälega Tiidus, 630 pooldajaga Ligi (minu jaoks üllatus, kuigi ega ta kampaaniat teinudki). Ja loomulikult suurepärased 29 häält kohalike omavalitsuste valimisel pälvinud Lang. Kahtlen, et Luisa Värgi mees aastaga suureks poliitsauruseks kasvab.

Minu meelest näitas Eesti Konservatiivne Rahvaerakond, et hea töö korral võiksid nad samuti Riigikogusse jõuda. Aga Helme(de) kõrvale on tugevaid nimesid juurde vaja.

Üksikkandidaadid. Kindlasti käib juba praegu võitlus Talve pärast. Et ta ise on väljendanud, et erakondadest on tema maailmavaade kõige lähedasem IRLile, tahaks uskuda teda just selle partei nimekirjas parlamenti kandideerivat. Meikar tegutseb ise pigem välispoliitika lainel ja ei tea, kas ta soovikski Riigikogusse nii väga jõuda. Ojuland seevastu (jätkuvalt) loob iseenda erakonda. Eks näis, kaugele ta sellega jõuab. Pigem olen skeptiline. Tunnistan, et tema 3000 häält üllatasid. Ja loomulikult Svetlana. 167 häält. Arvan, et rohkem kui reaalselt loota võis. Ühe teenis isegi siitsamast Emmastest.

Kommentaare ei ole: