pühapäev, 3. juuni 2012

Hiiumaa maraton

Jälle üks uus asi ära proovitud. Hiiumaa II maratonil jooksin läbi poolmaratoni ehk 21,1 km.
Vaatamata sellele, et viimase kahe nädala ettevalmistust ei saa kirjeldada märksõnaga "sportlik" ning harvad polnud ööd, kus unetunde napiks jäi, ei tekkinud jooksul raskeid hetki. Isegi üllatavalt kergelt möödusid need kilomeetrid.
Kuna ma polnud nii pikka distantsi kunagi ühe jutiga jooksnud, siis ei osanud jõudu ka väga täpselt jagada. Esialgu hoidsin end tagasi. Stardist läks sadakond inimest korraga teele ja üsna ruttu tekkisid vahed sisse. Aga eks see ole ka loogiline, sest koos olid nii maratoni, poolmaratoni kui rahvajooksu startijad.
Algul jooksin oma distantsi meestest koos Remmelg Alari ja Vakra Raineriga, kuid arvasin, et nad on liiga kiired minu jaoks. Enesetunde järgi võinuks nende tempos jätkata, aga kusagil peas käis ringi mõte, et lõpus võib kiire alguse tõttu raskeks minna. Seega otsustasin hoogu maha võtta.
10 kilomeetri peal vaatasin, et olin planeeritud 5 min/km tempost veidi maas, aga enesetunne oli väga hea. Eks kaasa aitas ka ilm- mitte külm, mitte soe ja sadas peenet vihma. Seal siis otsustasin kiirust lisada. Enne ümberpöörde kohta lugesin vastu tulevaid jooksjaid ja fikseerisin, et olen poolel maal 18. Aega oli kulunud üle 54 minuti.
Tagasiteel sain seltsiliseks ühe Pärnust pärit noore kuti, kes rihtis aega alla 1:50. Koos jätkasimegi ja iga kilomeetriga tempot mõne sekundi jagu tõstes õnnestus mitmest kaasvõistlejast mööduda. Ka ilm soosis kuni joosta jäi ca 3 km, mil hakkas päris tugevasti sadama.
Sel hetkel kahtlesin, kas tempot veel tõsta või pärnakat ka ikka kaasa tõmmata ja end päris lõpuks säästa. Viimane kilomeeter kulgeb Hiiumaa maratonil päris tugeva tõusu saatel. Valisin teise variandi. Ent viimasel tõusul, kus finišini jäi 700 meetrit, läksin oma teed. Ja lõpujoont ületades oli hea tunne, sest ma ei olnud end päris tühjaks jooksnud ja tean, et teist korda poolmaratoni joostes suudan selle tulemuse üle lüüa.
Ajaks näitas oma kell 1:47.19,19 ja koht oli 12. ehk vaadates protokolli täpselt keskel. Võitja jäi poole tunni, ent kolmas koht vähem kui 20 minuti kaugusele. Ja Remmelg-Vakra, kes olid 6.-7., edestasid mind veerand tunniga.
Nüüd tahaks end millalgi ka täispikal maratonil proovile panna.

Kommentaare ei ole: