teisipäev, 17. jaanuar 2012

Emmaste kool

Ei tea, kas väikestes asulates on mõnel inimesel vaja oma (ja paratamatult ka teiste) elu väljamõeldistega vürtsikamaks muuta või on info liikumisega/liigutamisega suured probleemid.

Ei oska kokku lugedagi mitmendat korda oma lühikese karjääri jooksul Emmaste Põhikoolis tõusis päevakorda jutt kooli (osalisest) sulgemisest. On olnud versioon algkoolist, aga ka sedavõrd lennukas mõte, et kõik lapsed võiks Käina Gümnaasiumisse saata. Aga kui seni on infot vahetatud õpetajate toas, siis eile olla üks vanema kooliastme klass pöördunud õpetaja poole kindla teadmisega, et uut õppeaastat peavad nad jätkama uues koolis. Ja uuritigi, et kumba kooli- Kärdla või Käina- eelistada. Kahjuks olin eile hõivatud kergejõustiku võistlustega ja asjast kuulsin alles pärastlõunal kui koolipäev selja taga.
Ühest küljest on selge, et õpilaste arv on vähenenud. Laias laastus 10 aastaga 100 võrra. Hetkel püsib õpilaste arv teist aastat 82 peal. Sellega seoses väheneb ka riigipoolne rahastus. Eks need, kes kooliga seotud, teavad omast käest, et kärped on juba päris tugevasti ka kooli turjale vajutanud
Teisalt on kool ikkagi asutus, mis hoiab elu maal. Lisaks, nagu ma aru olen saanud, peaks laste arv peagi taas kerkima. Valla volikogu esimees Merike Kallas ütles 29.12.11 Vikerraadiole, et 2017. aastal on Emmaste Põhikoolis 107 last. "Näeme perspektiivi," oli ta optimistlik.
Ja siis kõlab taaskord, et lõpetame III kooliastme tegevuse Emmastes ära. Ei hakka siinkohal selle mõttetusest üldse rääkimagi. Toon vaid paar märksõna- õpetajate vähenev koormus ja küttekulud sellega ei vähene.
Võtsin siis täna vallavanem Tiit Peeduga ühendust ja vestlesime põhjalikult. Viimasel volikogu koosolekul oli läbi käinud haridusministeeriumi poolne mõte, et kuna õpilaste arv III kooliastmes on hetkel 29 (mis tähendab väiksemat rahastust, sest piiriks on 30 last) ja peale praeguse VIII klassi lõpetamist (seal on 16 last) langeb see veelgi, siis võiks kool muutuda 6-klassiliseks.
Ent vallavanem kinnitas, et see on vaid ministeeriumi ettepanek. Vallavalitsus ja volikogu on väga kindlalt arvamusel, et kool peab jätkama 9-klassilisena ja seda nähaksegi tulevikus sellisena.

Küll aga tahaks, et avalikult ja selge sõnaga (nii et see on kõigile üheselt mõistetav) öeldakski välja, millised on omavalitsuse plaanid oma allasutusega. Kui õpilased III veerandi algul oma kooli sulgemise ja uue kooli valimise üle arutama peavad, siis ei ole asi õige. Tööl olles tuleb ikka tööle keskenduda ja õpilase töö on õppimine.



*Kommentaar (18.01.): Peedu palus lugu täiendada, et "juba eelmise direktori ajal sai kooli juhtkonna ja pedagoogilise kollektiiviga kohtumistel välja öeldud vallavalitsuse ja volikogu seisukoht ja ka poliitiline otsus: Emmaste Põhikool jääb olema ja liitklasse ei tehta!"

Kommentaare ei ole: