neljapäev, 24. märts 2011

Ministrid

Sel nädalal on lõpuks ka ministrikohti jagama asutud. Seni küll veel vaid oravate poolt. IRL veel mõtleb.

Hiidlaste jaoks suurima tähtsusega otsus on keskkonnaministri vahetus. Otsene märk sellele oli Tamkivi "pulti lükkamine" Nabala nõiakaevu ja võimaliku kaevanduse asjus vahetult peale valimisi. Seega saab uus minister (vähemalt alguses) seda teemat vältida. Positiivset tähelepanu on sealt raske saada ja seega õige otsus erakonna poolt. See vangerdus- Tamkivi Riigikogusse- tähendab, et tõenäoliselt Tarmo Mänd sinna ei saa. Ja ma ei kujuta ette kui valus see tema jaoks on. Viimased kuud ta sisuliselt tööd ei teinudki vaid käis ja kohvitas valijatega ning kiitis end.
Samas on huvitav valik Jaanuse kohale Keit Pentus. Täielik poliitbroiler, kel antud valdkonnas küll teadmisi olla ei tohiks. Ent tubli parteisõdur sai lõpuks oma preemia ja kindlasti näeb ta vaeva valiku õigustamiseks.
Teisalt oli selge, et vähemalt üks naine peaks ikka ka ministriks saama. Ja Laine Jänese positsioon lõi viimase aastaga väga kõikuma. Aga ega tal Riigikogu aseesimehena ka elu kehva ei ole.
Minu jaoks oli üllatav ka Rein Langi saatmine kultuuriministri ametipostile. Olgu, tal on muusikaline taust, aga ikkagi. Ei tundunud, et justiitsministri koht talle vastumeelne oleks. Nüüd saab tema koha aga erakonna praegune peasekretär Kristen Michal. Jällegi parteisõdur. Aastatepikkune saba liputamine erakonna huvides tasub ära.
Ülejäänud Reformierakonna ministrid jäävad samaks - peaministriks jääb Andrus Ansip, välisministriks Urmas Paet, sotsiaalministriks Hanno Pevkur ja rahandusministriks Jürgen Ligi. Kolm neist ei üllata. Ja kui mõelda, siis ka Pevkuri tooli säilimine mitte. See ei ole just kõige magusam ministritool, mida himustada.

Eks näis, mida IRL otsustab. Pakun, et Mart Laar valitsusse siiski ei tule. Aga midagi muutub kindlasti.

Kommentaare ei ole: