laupäev, 9. märts 2019

Tulemused

Pea nädal on möödas Riigikogu valimistest.

Valimistest osavõtt: 63,7%. Võrreldav paari viimase RK valimistega. Samas oodanuks optimistina enamat. Ehk arenguruumi meil veel on.

Tulemused.
RE 34
KE 26
EKRE 19
IL 12
SDE 10
Kolmandast viienda koha tulemusi võis umbes sellisel kujul prognoosida. Viimase kahe puhul oli teada, et vajub nibin-nabin siia-sinna. Aga Isamaa suutis oma valijaid paremini mobiliseerida. Seda toetas pikalt olnud madalseis ehk oht üldse välja jääda ja ka ilmselt massiivseim reklaamikampaania.
E200 väljajäämine oli napp ja ka see oli ette ennustatav. Ise pakkusin viimasel päeval siiski, et saavad napilt üle künnise. Läks teisiti.
Üllatus oli aga kahe esimese vahe. Ja Reformi küllaltki suur edu. Ilmselt aitas neid sama, mis Isamaad. Ehk et enne valimisi oli kaalukauss kas väga võrdne või pigem nende kahjuks ja see mobiliseeris valijaid välja tulema. Ja reklaamikampaanias torkasid just nemad Isamaa kõrval enim silma.

Võitjad.
Selgelt Reformierakond. Ja Isamaa. Eriti tänases olukorras, kus nende jõudmine koalitsiooni tundub üpris tõenäoline.

Kaotajad.
Järelikult on kaotajad kõik teised? Kas just nii saab võtta, aga peaaegu. EKRE tegi oma tulemuse. Aga ei ületanud ennast. Pigem oli see ootuspärane ja isegi kriips alla rahulolu pakkuva piiri. Peatähelepanu tõmbasid siiski oravad. Ning EKRE, vaatamata selgelt kolmandale positsioonile, on koalitsiooniläbirääkimistelt ikkagi kõrvale jäetud. Sotside reiting on madal olnud pikalt. Sellest baasilt olnuks enamat raske nõuda. Teistpidi jäi 10 kohta ikkagi alla "rahuldava hinde" piiri. Ja allajäämine Isamaale on samuti mõru. Miks nii läks? Tuleb tõdeda, et valimissõnum ei jõudnud kohale, valgus laiali või ei kõnetanud piisavalt. Plagiaadiskandaal aitas ehk veidi kaasa, kuid pigem avaldas enam mõju siiski vana taak. Ehk et aktsiisipoliitika eest vastutavaks suutsid koalitsioonipartnerid mängida selgelt just sotsid. Seda kogesin ka ise kampaaniaperioodil. Kaotajad olid ka väikeerakonnad. E200 võib-olla mitte nii väga, kuna jäid napilt joone alla. Teistpidi just selsamal põhjusel olid nad suurimad kaotajad. Mõtteainet kui palju - et mida võinuks teisiti teha, et see pool protsenti juurde saada? Rohelised ja ERE kindlasti. Oli alguses juba selge, et eraldi jääb jõudu väheks. Aga koostööoskuse puudumisest (mis mõjutab ka valimistulemust, sest miks peaksid valijad usaldama inimesi, kes ei oska koostööd teha?) andis aimu, et väga tõsiselt ühiselt välja tulemist ei kaalutud. Suurim kaotaja on aga Vabaerakond. Viimane koht. Toetus peaaegu puudulik. Positiivse poole pealt võib öelda, et nüüd on vabaerakondlased lõplikult vabanenud. Vabanenud erakonnast, kohustusest poliitikat teha. Jääb üle uksed sulgeda.

Arengud.
Esmaspäeval võis pidada kõige tõenäolisemaks kolmikliitu RE juhtimisel. Sellised olid signaalid. See tundus loogiline. Aga kusagil tekkisid tõrked ja valiti dueti plaan. Kutse tantsule päädis aga korvi andmisega. Ehk KE ei soovinud RE valitsusse etteantud tingimustel minna. Põhjuseid on palju. Pikas plaanis ongi nii KE kui EKRE jaoks kasulik olla opositsioonis. Seal olles nende reiting tõuseb või püsib kõrge. Samas valitsusvastutust kandes võib prognoosida selle selget langemist. Kui mängitakse pikaajalise plaaniga, siis võiks rahulikult opositsioonis olla. Mis on ka oluliselt mugavam. Pakun, et KE mängis ka sellele, et Kallast saamatuna näidata. Ehk et soov on lasta paista nagu Kaja ei suudaks koalitsiooni moodustada. Enne valimisi oli ju palju juttu ka sellest, et ta ei oska juhtida ja erakond ei ole tema kontrolli all jne.
Täna on head kaardid Isamaale kätte mängitud. Sisuliselt saavad nad valida, kas liikuda edasi kolmikliiduga, mis ka Rõivasee vedamisel toimis. Või siis proovida uut kombinatsiooni KE ja EKRE-ga. Veidi selle erakonna siseelu teades on kõige suurem oht koalitsioonikõneluste edutuna lõppemiseks erakond, täpsemalt mitmed selle juhtliikmed, ise. Ehk perspektiiv kaardid kehvasti välja mängida on päris suure tõenäosusega.
Ja kuigi KE sees on ka neid, kes siiski sooviks just RE-ga koalitsiooni moodustada - on persoonide tasandil see kindlasti mugavam kui Isamaa ja EKRE-ga -, siis on täna veidi palju loota, et Kaja tuleb Jürit uuesti tantsule paluma. Pigem peaks Jüri ise silma sinnasuunas pilgutama hakkama.

Kommentaare ei ole: