esmaspäev, 22. oktoober 2018

PPA

Reede õhtu. Sõidame Rohukülast Pärnu poole. Kümmekond kilomeetrit Haapsalust väljas märkasin vasakul pool tee pervel jalgratast külili maa. Mõtlesin viivu ja pidurdasin. Keerasime otsa ringi ja tagasi ratta juurde. Ja sealsamas istub härra kraavis. Joobes. Ent terve. Püsti väga hästi seista ei tahtud ja liikus taarudes. Et ta kedagi telefonitsi kätte ei saanud ja me ise ei osanud temaga midagi peale hakata, sinna ka jätta ei saanud, helistasime 112-le. Saabusid kiiresti. Kuigi samal ajal saime kokkuleppele, et jalutame härraga suure maantee äärest ära. Sinnapoole, kus ta väidetavalt elas.
Nädalavahetusel sattusin netis PPA facebooki-lehte nägema. FBmaraton oli käsil ehk ööpäeva jooksul anti ülevaade väljakutsetest. Meie oma leidsin ka üles. Ent silma torkas hoopiski see, kui hooletud ja vastutustundetud me, eestlased nädalalõppudel oleme. Karm sissevaade tavapärase reede öösse - ööpäeva jooksul vajati abi või sekkumist pea 700 korral.

PPA FB lehe kokkuvõte:
Ilmselt aimab igaüks, kes seda lõpmatut postituste jada loeb, et enamikku neist juhtumitest saanuks ära hoida. Väga paljude teadete tagant paistavad lahendamata sotsiaalsed probleemid. Sõltuvus meelemürkidest, lahendamata tülid lähedastega, oskamatus turvaliselt pidutseda.
Näeme politseitöös ikka ja jälle korduvaid mustreid, mille tagajärjel saavad inimesed haiget. Järgneva ööpäeva jooksul saame kahjuks taas sadu väljakutseid, mis sest, et Facebookis me enam neist ei kirjuta ja tavalised inimesed seda oma igapäevategemiste kõrvalt tähele ei pane.
Ehk on praegu õige hetk meil kõigil mõelda, kuidas saaks paremini. Kuidas saame teha nii, et meie enda, meie lähedaste ja sõpradega jääksid halvad asjad juhtumata? Sest ainult tagajärgedega võideldes on väga raske probleemide põhjuseid välja juurida.
Aitäh kõigile, kes meie tegemisi jälgisid ning kes meile muredest või hädasolijatest teatasid! Lõpetuseks postitame video, kus meie 14 kolleegi räägivad väljakutsetest, mis on neile enim meelde jäänud. Nende hulgas on traagilisi ja raskeid, kuid ka lõbusaid ja ootamatuid lugusid. Seinast seina, nagu politseitöögi.

Kommentaare ei ole: