teisipäev, 28. juuni 2016

Brexit

Britid ütlesid Euroopa Liidule ei.
Samas, nagu sealsete inimestega suhtlus või briti meedia lugemine on välja toonud, ei antud endale päris täpselt aru, mille vastu (või poolt) hääletatakse. Ehk tegelikult ei teata ka veel praegu päris täpselt, mida see kaasa toob. Palju oli protestihääli.
Puhtalt hääletamistulemust vaadates on taaskord kinnitust leidnud asjaolu, et väga oluline on valimas käia. Statistika järgi soovisid lahkuda pigem vanemad inimesed, kuna nooremad olid vähemaktiivsed ja rohkem liitu jäämise poolt.
Teisalt, puhtalt tulemust ja selle pinnalt tekkinud šokilainet vaadates on selge, et EL vajas raputust. See masinavärk oli juba umbe läinud. Jõhkralt paberimajandust, keeruline juhtimissüsteem ja läbipaistmatus otsustajate osas.
Nüüd on juba kõlanud ka noote, et äkki korraldaks uue referendumi. Ka briti valitsusliikmete tasandil. Samas kui mujal Euroopas on radikaalsed liikumised samuti rahvahääletuse korraldamist samas küsimuses nõudnud.
Ise usun, et Britid ei lähe kuhugi. Küll leitakse lahendus jäämiseks. Samas on nüüd nii neil, kui mitmetel nö teisitimõtlejatel trumbid käes, viimaks EL raames reforme läbi.
Usun ka, et EL kui selline, eelkõige majandusliku koostöö piirkond peab säilima. Poliitiliselt oleks aga targem jätta riikidele rohkem sõnaõigust ehk et mitte liikuda liitriigi suunas, vaid olla riikide liit.

Kommentaare ei ole: