neljapäev, 31. juuli 2014

Vihm

Teisipäeva keskpäeval Lilleküla staadionil. Taevasse koguneb halli ja lillakassinist värvi. Esimesed kauged valgussähvatused. Kuigi peaks keskenduma toimuvale praktikaeksamile, ekslevad meeste pilgud kõrgustesse.
Äike. Jah, tõepoolest, see on äike.
Peagi lisandub pikselöökidele soe tummine vihmasadu. Aegamisi sattuvad vihmasagarate sekka ka raheterad. Samas ei lase keegi sellest end häirida. Olgu, Toshi, kes eelmise õhtu liigamängu tõttu füüsilises trennis ei osale, poeb vargsi välikäimlasse vihma eest varju.
Lõunapausile suunduvad kõik kaltsmärgadena. Ent kuna vihma pole vaat et terve kuu sadanud, pole sest suurt lugu.

Täna ennelõunal Emmastes. Selge taevas täitub tunni jooksul sujuvalt tumedate pilvedega. Sellistega, mida on viimase nädala jooksul varemgi nähtud. Ent mis on meid vaid õrritamas käinud, jättes vihma maapinnale saatmata. Seekord avatakse aga oma luugid. Mõnda aega kallab üpris korralikult. Lööb äikestki ja müristab. Just nagu päris.

esmaspäev, 28. juuli 2014

Nädalalõpp

Laupäev. Sebid ja toimetad, et mänguks kõik asjad toimima saada ja siis annab vastane sulle 3 tundi enne mängu loobumisvõidu. Jah, kolm punkti tabelis olemas. Hästi. Samas võinuks need ikka mängu läbi saada.
Peale seda võtsin aja maha ja lihtsalt puhkasin kaks päeva jutti. Väga mõnus. Isegi vaatamate sellele, et magada sain vähe.

P.s. rannad- ka kunagised varjatud ja tundmatud kohad on pidevalt rahvast täis.
P.p.2* õlu- proovisin kaine autojuhina nädalavahetuse jooksul erinevaid alkoholivabasid (alkoholi pole viis kuud suhu võtnud) õllesid- Baltika 0, Clausthaler, Warsteiner ja veel paari. Ainus, mis joomist väärt, on Baltika 0.
P.s. 3* vesi- uskumatu, et Hiiumaa eri (geograafiliselt samas nii lähedal olevad) randades saab ühel ja samal päeval sedavõrd erinev veetemperatuur olla.

reede, 25. juuli 2014

Jalgpall

Käinas tahetakse (ja veel lapsevanemate soovil) uus grupp avada, algajad. Iseenesest suurepärane, et noortel on huvi ja soov organiseeritult jalgpalliga tegeleda. Ja endale on see ka justkui kinnitus, et täiesti mööda trenne andes ei pane. Lapsed on selle koha pealt ausad vähemalt.
Teisalt on murekoht treeneritega. Praktiliselt on saarel üks täiskohaga vutitreener ja siis paar tükki, kes seda hobikorras muude asjade kõrvalt teeb. Ise paigutaks end kuhugi nende kahe vahele. Arvestades, et mul on regulaarselt töös kaks gruppi ja Emmaste omad nö ootelehel praegu.
Viimastest ongi kahju, kuna lihtsalt pole aega olnud suvel siin trenne anda. Niigi on nö puhast puhkust üsna vähe jagunud. Samas ei tohi siinsed trennid mingil juhul mujal toimuvate tõttu kannatada. Siinset vahepausi õigustab vast ka see, et kooliõpetajana näen neid lapsi üheksa kuud jutti ja mõningane paus on hea.
Kui võtta ajaliselt, siis ei tohiks ju olla küsimus kaks lisatundi nädalas leida- algajatega üle tunni korraga ei tee kindlasti. Aga trenni ei saa- või olgu, saab, aga ei tohiks- minna kaks kätt taskus ja kohapeal tegevusi välja mõtlema hakata. Ehk arvestada tuleb ettevalmistusajaga.
Et käigud on piiratud, tuleb leida olemasolevate nuppudega parim mängukombinatsioon. Nii, et noorte huvi jalgpalli vastu saaks rakendatud, samas nii, et end lõhki ei tõmbaks ja jääks aega ka enesetäiendamiseks ja analüüsiks.

Toimetamine

Oh, kuidas mulle ei meeldi, kui keegi sinu loodud teost korrigeerib-toimetab. Eriti juhul, kui seal siis midagi valeks parandada. Alla jääb ikka algautori nimi ja kõrvalseisja ei teagi, missugune nägi teos välja originaalis.

Spordibaas

Kuigi see vist ei ole enam uudis- vähemalt neile, kes väikesel Hiiumaal või veel pisemas Emmastes elavad-, olen nüüd ka sporditöötajana ametis. Vähemalt tundub, et seda teatakse. Kohati osatakse mullegi öelda, kuidas asjad on :)
Lühidalt taustast. Kultuurikomisjoni uus koosseis võttis sügisel oma haldusala põhjalikult ette. Vaadati-mõeldi ka seda, mida muutma peaks. Spordielu juhtimise korraldus oli üks neist. Vallavolikogu muutis kevadel noortekeskuse põhimäärust, tuues spordivaldkonna (mis oli mingil põhjusel sinna alla viidud) sealt ära. Seega antud ametikoht koondati. Plaan on edaspidi luua valla allasutus (a la Emmaste spordibaas vms), kuhu alla kõik sporti puudutavad eelarveread liita ja mille alt valdkonda juhtida.
Hetkel aga tehti minuga käsundusleping, mille alusel koordineerin ja edendan spordielu juhtimist Emmaste vallas. Ülesanded on loetletud tosina, õigused kahe punktina :)
Ja muidugi oleks vahva, kui töö eest saaks palka ka, sest kui isegi bruto jääb alla miinimumpalga, siis ei saa seda eriti palgaks nimetada. Aga see ei ole kindlasti põhiline. Oluline on võimalus tegeleda millegiga, mis tõsiselt huvi pakub. Kirjutan sellest mingi päev eraldi, aga nt inglise keele tundidest olen ise koolis loobunud ehk siis koormust ja reaalset raha vabatahtlikult ära andnud.
Nö aseainena on sellest sporditööst tolku küll. Aga peamine, et näen siin võimalust midagi reaalset teha. Kui väärt abilistel on jaksu kaasa aidata, on kõik võimalik.
Hetkel on palju auru kulunud korrastustöödeks, sorteerimiseks ja süsteemi loomiseks. Ei saa öelda, et varasemalt sellele ülearu panustatud oleks. Aga minevikus pole mõtet sorida. Tuleb ise lihtsalt paremini asju teha.

teisipäev, 22. juuli 2014

Folk

Pilte X Hiiu Folgilt.

Rakkes sisuliselt neljapäeva ennelõunast pühapäeva südaööni. Esmaspäeval lõi silme ette filmi Roheline miil kaadri: "I am tired now, boss." Kuigi tema põhjendus oli veidi teisesisuline, siis tunne oli sama.

Parkimine. Jube kurb, et meil on juhte, kelle ajupotensiaal ei luba mõista, mille jaoks on üritustel ametis parkimiskorraldajad. Ja kindlasti tasub mõelda, et kui peavärava ees on vaba ruum, siis see on just spetsiaalselt Sulle jäetud, et oma auto sinna parkida saaksid. Samas on rõõmustavalt suur hulk autojuhte, kes mõistlikult lähenevad ning parkimiskorraldustest aru saavad.

Kellaaeg. Ikka veel on neid, kes arvavad, et kui kontserti algusajaks on märgitud 17.00, siis see tähendab aega, mil ise saabuda. Mitte et siis alustab artist. Veel parem variant on veel hiljem tulla ja siis kurjustada, et miks talle ukse ette parkimiskohta ei ole.

Vabatahtlikud. Räägitakse Astridi folgist - ja tõsi ta on, et tema selle eest kõige rohkem seisab ning hinge sellele annab. Ent et festival toimuda saaks, panustab mitukümmend vabatahtlikku sinna oma aja ning energia. Ere, samas ka äärmuslik, hoiatav näide. Z aitas muudele ülesannetele lisaks viimasel ööl kiigeplatsi korda seada. Pühapäeva hommikul autojuhi ülesannetes pidi ta aga magama jääma ja tema asemele tuli kiiresti uus inimene leida.

Alkohol. Ei mingeid probleeme seekord. Külastajad on alkovaba idee omaks võtnud. Üks laada kaupmees küll ei suutnud ööd ilma üle elada ja pidi teisel päeval oma asjad kokku pakkima ning lahkuma. Ent külastajad võisid rannas küll õlle/siidri juua, peoalale sisse viia ei üritatud (vähemalt silmapaistvalt).

Kirikud. Pühapäevane kirikukontsertide päev iseenesest turvameest ei vajanud, aga olgu, kui sooviti, võis ju kaasa sõita. Üllatas, et valdav osa pühakodasid oli pilgeni täis. Eredaim seik oli Emmastes, kus rästiku kruusateelt põllule juhtisin.

neljapäev, 17. juuli 2014

Hiiu Folk

Tänasest nädala lõpuni folgilainel.
Eelmisel aastal läks veidi kehvasti selle ettevalmistustöödega. Sel aastal olen rohkem rollimängija osas. Samas mulle põhimõtteliselt meeldib selle kontseptsioon. Pere- ja keskkonnasõbralik, alkoholivaba üritus.
Ei saanud aru lärmist, mis laulu- ja tantsupeo ajal tekkis seoses alkoholi tarbimisega. Loodi eraldi ala, kus sai õlut osta-juua. Lapsi sinna ei lubatud. See sunnib pered nö lahus olema, kurdeti. Saan aru neist, kes ütlevad, et võtavad palava ilmaga ühe õlle, mis selles siis halba on. Samas mõtlen, et kas tõesti on inimeste- kogu ühiskonna, kui laiemalt vaadata- seisukord nii kehv, et ei saa päeva/nädalavahetust mööda saata ilma õlleta? Palavuse vastu võib ka külma kalja juua. Mina hoidnuks alkoholi sealt peolt üldse väljaspool.
Teine asi on 1. juulist kehtima hakanud korrakaitseseadus, mis lubab avalikult alkoholi tarbida. Jällegi, kui täiskasvanud inimene istub suveõhtul pargipingil ja kustutab oma janu siidri või õllega- ei karju, ega sega teisi-, siis keda see häirib. Aga asi on signaalis, mille see välja saadab. See on: jooge, sõbrad. Tänavad ja pargid on teie päralt. Nautige elu. Ei mäleta, et Hiiumaal või ka Tallinnas oleks politsei kellegile minu tuttavatest trahvi teinud väljas lahja alkoholi tarbimise pärast. Kui koht on selleks sobimatu olnud, on soovitatud mujale minna või tegevus lõpetada. Praegu justkui õigustame avalikult alkoholi tarbimist. Ja paratamatult toob see ka uusi liitujaid.
Selles suhtes austan Hiiu Folgi valitud joont. Konkreetne ei alkoholile. Ja mitmeaastase kogemuse põhjal julgen väita, et kellegi muusika või melu nautimist see takistanud küll ei ole.

laupäev, 12. juuli 2014

Väsimus

Neli, paremal päeval isegi viis jalgpallitrenni päevas on ikka palju. Väsitab. Vaimselt.

Reedel veel otsa turniiril osalemine. 
Karma Cup. Iseenesest superlahe üritus, mille põhiideed mulle väga meeldisid ja sobisid. Peaauhinnad loositi, mitte ei antud esimestele. Kõigile osalejatele olid pika päeva eest medal ja meene ette nähtud. Väravalööjaid kirja ei pandud. Treeneritele-klubidele-lapsevanematele edastati korduvalt info, et sobilik on ergutamine-tunnustamine, juhendamine (s.h vigade korrigeerimine) las jääda trenni. Pandi südamele, et iga tiimi liige saaks mänguaega ja seda tuleks võimalikult võrdselt jagada. Et tegemist oli E vanuseklassi noortega, siis nii peakski olema.

Täna siis taastamiseks 66 km rattaga. Mõnus.

neljapäev, 10. juuli 2014

Volikogu

Seoses VL Emmaste Eduks nimekirjas kandideerinud inimese loobumisega volikogu liikme kohast ja järgnevate asendusliikmete loobumisega (mis on minu meelest ka arusaamatu, aga olgu, teine teema) tekkis võimalus pääseda volikogusse eelmisel vallavanemal.
Väga kurb, et ta ei saa meiega liituda. Jääme tema pädevatest eksperthinnangutest ilma. Neistsamadest, mida ta möödunud perioodil langetas ja mis meie käesoleva aastagi otsuseid mõnuga torpedeerinud on.

Palo

EPL kirjutas, et majandusminister Urve Palo sõnul on Eestil teletorni vaja, sest selle tipust on näha, kas ja kuskohast vaenlane tuleb.
Nüüd kaebas minister ajalehe kohtusse.
Seega teletorni tipust ikkagi ei ole võimalik vaenlase tulekut näha?

kolmapäev, 9. juuli 2014

Purustus

Leitsaku tõttu tõmmati eile koolitusel ajakava koomale. Seega ei pidanudki skeemitama hakkama, et kuidas ikka kindlasti 2030 praamile jõuda ja jalgpalli MM poolfinaali näha. Ja juba tehti kursusel eksamitega ka algust.
Aga jalgpall oli selline, et sellest ilma poleks küll tahtnud jääda. Täielik purustustöö.
Brassid mängivad suuresti emotsiooni pealt ja eile seda lihtsalt ei olnud. Kaitsetööle ei panustatud ning esimesed näppude kõrvetamised võtsid neil tuju mängida üldse ära. Sakslased end häirida ei lasknud ja lustisid täiega.
Laupäeval kolmanda koha mängus saab näha, kas brassidel on sisu.

esmaspäev, 7. juuli 2014

Ei

Jätkuvalt ei oska "ei" öelda, kui abi palutakse.
Ühest küljest on ju see tore. Tähendab, et sind usaldatakse (või kes teab, võib ka muu põhjus ju olla...), kui abi küsitakse.
Teisalt röövib see niigi nappi isiklikku aega.
Loodetavasti õnnestub tagantjärele vaadates siis vähemalt öelda, et sinust oli kasu. Mulle meeldis ülemöödunud nädala Maalehes ilmunud persoonilugu Märt Avandiga, kus ta muuhulgas rääkis: "Elu mõte on (ohkab kergelt), elada nii hästi, et pärast su surma oleks palju inimesi, kes mäletavad sind kaua ja hästi. Elu mõte on olla hea ja teha head nii endale kui teistele. Valet ja jama on nii palju, et... no nüüd ma lähengi paljusõnaliseks. Vastus on see esimene pool, aga ma ikka seletan ka.
Me ühiskonnas ei ole maailmaparandajad au sees miskipärast. Selle mõistega käib kaasas, väike iroonia, muie tavaliselt. Tegelikult on maailmaparandamine inimese ainuke mõte. Kui sa ei tee seda, siis võid vabalt ka surnud olla. Vahet pole. Maailmaparandamine on me ainus ülesanne siin elus. Igaüks oma väiksel moel, nii palju kui vähegi oskab."

kolmapäev, 2. juuli 2014

Jõhker

Jalgpall on jõhker, ütles Šveitsi koondise abitreener 1/16-finaali järel. Sellise põnevusetenduse ning dramaatilise lõpplahenduse järel ei saagi temaga mitte nõustuda.
Ent see on jalgpall. Selline see mäng on. Ja eks see on ka üks tema võludest.
Juhtus, et hoidsin esimeses kohamängude voorus nö nõrgemale osapoolele pöialt. Ja pidin iga kord pettuma. Mehhiko vääris minu silmis võitu, või vähemalt viiki. Alžeeria näitas taktikaliselt väga intelligentset mängu. Ja mehed oma võitlejahinge. Lõpuks veel eilne Šveitsi koondis. Superesitus lõunaameeriklaste vastu. Ent peaaegu värav ja võimas lahing ei too neile edasist silmas pidades mingit kasu. Ootab kojusõit.