kolmapäev, 5. detsember 2012

Toeta kohalikke


Mõni aeg tagasi saadeti mulle virtuaalmaailmas vahva kiri, millele oleksin nõus kohe oma allkirja alla kirjutama.
Enne kui selle täpsema sisuni jõuan, mõtleme korraks jõuluajale. Usun, et kellegile ei ole võõras olukord, kus käiakse poest-poodi, otsimaks just seda õiget kinki. Olgu siis sõbrale, kaasale või kolleegile.
Teisalt olete kindlasti kuulnud ka negatiivseid noote saare ettevõtluse kohta. Et oleme väikesed ja väetid, turg ei ole piisava suurusega ja mida kõike veel. Ja et me ise ei saa siin midagi ette võtta, ikka see neetud riik on süüdi, et asjalood niimoodi on.
Tegelikult saame muuta küll. Päris igaüks meist saab oma panuse anda. Ja koos sellega aitame esimese olukorra samuti lahendada. Juba koidab?
Nimelt oli selle kirja mõte lihtsalt sõnastatuna järgmine. Ostame oma jõulukingid väikestelt kodumaistelt (loe: Hiiumaistelt) ettevõtetelt ja ettevõtjatelt. Lihtne, ent sügava sisuga.
Esiteks on selge, et kohaliku käsitöölise valmistatul on hoopis teine väärtus kui mõne kontserni masstoodangul. Lisaks unikaalsus ja isikupära. Kas me tõesti tahame olla täpselt samasugused ja omada samu asju nagu ütleme sada tuhat (või rohkemgi) eurooplast?
Teiseks ei ole mõtet ju raha saata kusagile kaugele, mõne suurettevõtte peakontorisse sõna otsese mõttes mitme mere ja maa taha. Tasu töö eest võiks ikka jõuda konkreetsele inimesele, kes tootmissse oma hinge pühendas.
Ja ei tasu kadedust tunda, et naaber saab selle läbi sinust rikkamaks. Kui see, kellelt sa ostad, on kohalik, siis ühel või teisel moel jõuab see raha ringiga sinuni tagasi. Kas otse- sa müüd talle ise mingit toodet/teenust- või kaudselt ehk siis läbi maksude ja kohaliku omavalitsuse eelarve.
Sedasama põhimõtet saab või lausa võikski järgida terve aasta vältel. Kasvõi igapäevaselt, näiteks ostes saarel valmistatud leiba ja piima.
Aga et jõulud juba on aeg, mida seostatakse kingituste tegemisega, siis on loomulik, et päevakorda kerkis see just nüüd, kui umbes kuu aega on jõuludeni jäänud. Seda üleskutset järgides muudame paljude hiidlaste jõulud kaunimaks. Ja jättes raha kogukonda, algab ka uus aasta rõõmsamates toonides.

Kommentaare ei ole: