reede, 30. oktoober 2015

Volikogu

Tänase istungi algus viibis akadeemilise veerandtunni jagu. Kohal viis liiget ehk täpselt miinimum kvoorumi jaoks. Lisaks üks Skype-ühenduse kaudu. Esimest korda andsime internetitelefoni teel osalemise võimaluse, nii nagu uus valla põhimäärus seda võimaldab. Väikesed takistused kõrvaldatud, sai üks volikogu liige istungi osaleda.
Arengukava- see pikalt ja põhjalikult koostatud dokument- sai kinnitatud. Tahaks loota, et sedavõrd suure energiakuluga tehtud asi on nüüd ka edaspidiseks kindlaks kokkuleppeks, mille alusel vallavalitsus ja volikogu ühes suunas liikuda saavad.
Anti roheline tuli Vaba aja keskuse loomiseks. Ehk asutus, mis moodustuks senise noortekeskuse baasil ja liidaks endaga ka spordi ja kultuuri juhtimise, aga ka eakate ringitegevuse koordineerimise.

pühapäev, 25. oktoober 2015

Veerand

I õppeveerand lõppes teistmoodi tööpäevaga. Et õpilastega sammu hoida, tuli ka ise tegeleda sellega, mis ehk tavapärane pole või mis kõige paremini välja ei tule.
Ehk õpetajad õppisid selgeks näidendi ja mina sattusin lisaks osalema playboxil. Ehk saab aru (pilt on väljavõte videost ehk kehva kvaliteediga), mis bänd on.


reede, 23. oktoober 2015

Piraat

Rainer Vakra võrdles Foorumi saates Keskerakonda piraadilaevaga, mida juhib puujalaga piraat. Ja piraadilaeva saabki juhtida ainult karm, autoritaarne tegelane. Vastasel korral jookseb punt laiali või läheb laev põhja. Sellisele seltskonnale on vaja hirmutunnet. Sest eks me ju teame, kellest piraadilaeva meeskond koosneb.
Värvikas kujundlik võrdlus. Aga tabav. Sest mis on Keskerakond? Juhile on esitatud kahtlustus altkäemaksu võtmise jm osas. Peasekretär on esimese astme kohtus süüdi mõistetud, ja kes jõuab kokku lugeda, mitu endist või praegust erakondlast on juba trellide taga või samuti kohtupingis. Europarlamenti valiti nende nimekirjast inimene, kes ajab seal moskvameelset ja eestivastast asja. Seda nimekirja võiks jätkata.
Ühe asja eest tuleb erakonda aga kiita. Selle, et endale esimeest valides antakse valijatele reaalne valikuvõimalus. Eelmisel korral Jüri, nüüd Kadri näol.
Aga selge see, et laevas on ärevus. Kui piraadilaeva panna juhtima malbe, viisakas näitsik, siis mis juhtub? Kaos, korralagedus, mäss või vähemalt mässukatsed.
Ja see ongi selle erakonna liikmete reaalne valikuvõimalus. Kas jätkata kahtlases (et mitte öelda kriminaalses) seltskonnas, ent vähemalt stabiilselt ja rutiinselt, ilma suurte/avalike tülideta. Või valida teine tee, puhastumine ja võimalik et mingi seltskonna lahkumine/üle parda heitmine, aga samas võimalusega heidikuseisusest pääseda ja riigi tasandil ka valitsusse jõuda.

Võrreldes teiste suuremate erakondadega tuleb tõdeda, et kõige ebademokraatlikum on Reformierakond. See on partei, kus väljapoole paistev kuvand ja üksmeel (toonitan veelkord: väljapoole paistev ehk et see ei pruugi ka tegelikult nii olla) on olulisem kui et liikmetel oleks reaalne valikuvõimalus. Kes mäletab, millal selles erakonnas viimati esimehe kohale kaks või mitu kandidaati oli? Ettevõtete puhul oleks ikka päris pläss olukord, kui mingile ametikohale oleks järjepidevalt vaid üks kandidaat. Tekiks küsimus, et kas koht on nii nadi, et keegi seda ei taha.

Mõõk

Eile oli vist kõigi (raadio)uudiste peateema Rootsis toimunu. Ühe idioodi hullushoog, mille käigus ta tappis ja vigastas koolis mõõgaga õpetajaid-õpilasi.
Arutati ka, et mis küll võivad olla sellise käitumise põhjused.
Tegelikult on üks osa sellise käitumise põhjustest minu hinnangul tähelepanuvajadus. Võtame või AB, kes Norras mõistuse kaotas. Mille pagana pärast on teda vaja meedias eksponeerida? Lasta tal mingeid õiguseid oma vanglas oleku ajal taga nõuda ja seda nii kohalikus kui rahvusvahelises meedias kajastada. Karistuse üks osa peaks olema välismaailmast eraldamine. Mõlemapoolsel suunal. Et mõni nõrgamõistuslik samal viisil tähelepanu ja "kuulsust" otsima ei hakkaks.

kolmapäev, 21. oktoober 2015

Mõte

"Pole mõtet halbadele inimestele kätte maksta. Lihtsalt olge õnnelikud ja seda nad juba üle ei ela..."
Juri Nikulin

Tundub väärt mõte, mida järgida.

Jalgratas

Rattanädalavahetus selja taga. Usun, et võistluse võib kordaläinuks lugeda.

Kulus hulga energiat. Auto pagasiruum sai supiga kastetud- väga kehvad tihendid olid kaantel. Unetunnid jäid üsna kasinaks. Ajavõtusüsteem võinuks operatiivsemalt tulemused edastada. Kurk on päris kähe.
Aga tegelikult on see siiski köömes positiivsega võrreldes. Kõigest sellest saab üle. Head mälestused peaks aga jääma. Eks?
Ehk Ristna öösõit oli tõeliselt elamusterohke. Tõsi, rajal ratta sadulas olnuks veel ägedam. Aga ka korraldajana sai päris tugeva emotsiooni. Pimedus ja tuhat küünalt, mõnikümmend petrooleumlampi ja viis väikest lõket sind ümbritsemas. Lisaks mahe, tuulevaikne sügisilm.
Mihkel Laine video mõlemast võistlussõidust.
Emmastesse sai üles eelmisest korrast veel suurem telklinnak. Ka ilm soosis möödunud aastast enam. Osalejaterekord sai löödud. Rõõm, et leidub häid inimesi, kes on valmis oma aega ja jõudu ürituse õnnestumisse panustama, tulles tiimile abiks. Ilma nendeta ei saaks midagi toimuda. Eredaim hetk oli aga juba enne võistlussõite. Noored kutid käisid õhtuti rajal (nii palju kui seda nädala sees valmis oli) harjutamas. Laupäeva hommikul, täpselt kell 8- raadiouudiste järgi- koputas üks aga uksele, et ratast laenata. Läks koos sõbraga harjutama (nüüd juba märgitud rajale), sealjuures väntas sõber selleks 10+ km enne maha. Ja pärast koju tagasi jälle. Noorte huvi spordi vastu on suurim motivaator, miks üldse midagi selles valdkonnas siin piirkonnas teha.
Emmaste 14. Rattamaraton täispikkuses.


Tegelikult vasardab peas ikkagi mõte, et järgmine aasta võiks lihtsalt osaleda. Eks näis.

pühapäev, 18. oktoober 2015

Vaheaeg

Küll oli reedel hea tunne vaheajale vastu astuda. Esiteks huvitav ja eelkõige õpilaste endi sisustatud koolipäev. Teiseks aga meie uus hindamissüsteem ehk meil on trimestrid ja koolivaheaegadega ei kaasne hinnete välja panemist. Saab rahuliku südamega vaheajale minna. Selline tunne nagu puhkus alanuks :)

reede, 16. oktoober 2015

Lasteaed

Riigikogu juhatus otsustas kehtestada kuluhüvitiste autoliisingute piirmäära, 450 eurot.

"Samuti otsustati, et saadik peab esitama koos hüvitamiseks mõeldud sõiduki üürikulu dokumendiga ka kehtivat juhtimisõigust tõendava dokumendi koopia. «Kui saadikul pole juhiluba, peab ta täiendavalt põhjendama, kuidas auto liisimine tema tööga seotud on,» nentis Nestor.
Ta selgitas, et varem on riigikogus olnud inimesi, kelle tervislik seisund ei ole võimaldanud autot juhtida, kuid samal ajal on selgelt tegu olnud tööga seotud kuludega," vahendas Postimees.

Eesmärk on aga ära hoida juhtumeid, kus Riigikogu liige, kel pole isegi juhiluba, esitab igakuiselt 700-euroseid autoliisingu arveid.

Hea meel, et Riigikogu juhatus reageeris. Ja suhteliselt kiiresti reageeris, viimast meediakära arvestades. Samas on ikka narr, et Riigikogus, kuhu teoorias peaks valitama meie parimad pojad ja tütred, leidub sääraseid kelme, kes süütu näoga riigi vara omastavad. Ideaalis saaks täiskasvanud ja mõtlemisvõimeline inimene ikka ise aru, mis on eetiline ja lubatud, mitte ei peaks käske ja keelde jagama.

teisipäev, 13. oktoober 2015

Uni

Ideaalis kasutaks ma kogu aeg siesta võimalust. Või siis varianti, et peale tööpäeva teed tunnise uinaku. Mõjub väga hästi! Paraku ei mahu üldjuhul see ajakavasse.
Eile õhtul vaatasin jalgpalli. Ja mis parata, väsimus võttis võitu ehk nägin ca 85 minutit mängu. Uinusin õndsas teadmises, et Eesti mängis viigi välja. Viigi, mis võinuks vabalt ka võit olla. Nii kella kahe ajal avasin luugid ja oh seda hoopis, millega reaalsus lajatas.
Samas peab ütlema, et vaatamata kaotusel oli mängupilt ilus. Nagu ütles umbes sada korda ise rahvuskoondises mänginud kommentaator: "Šveitsil on paremad mängijad, aga Eestil on parem meeskond." Ja nii oligi. Või siis ongi. Täpselt seda oleme ju ka oodanud ja soovinud- et mängiks meeskond. Küll need punktid ka tulema hakkavad.

Reedel oli mängupilt vähemnauditav. Inglismaa suurt sõnaõigust ei andnud. Kuigi tõsi, kaitses mängiti hästi, taaskord tiimina. Peale seda mängu kohe und ei tulnud ja sealt doominokivid langema hakkasidki.
Selja taga väsitav nädal, mis reede hommikul küll üsna ergutav oli. Esimesed kolm kehalise kasvatuse tundi olid II kooliastmega. Teemaks vastupidavus. Jooksin kaasa poistega kahel esimesel tunnil need 4 km. Kolmanda tunni alguses oli põlv nii kange et ta ikka kange oli. Tublisti tiigrisalvi ja vedas õhtuni välja. Õhtul veel enne jalgpalli Kärdla mälumäng. Õnnestus õigeid valikuid teha, ka riske võttes. Tubli teine koht 19. satsi seas.
Ja kuigi uni justkui kiusu pärast südaöö paiku enam tulla ei tahtnud, tuli laupäeval varakult ärgata. Ennelõunal jõudsin veel ka tagurpidi kirbuturult läbi käia. Väga lahe idee ja korraldus noortekogult. Ostad pileti ja võid ise nänni turule viia, samas lettidel olev kaup on kõik tasuta. Lisaks tasuta kohv-tee ja saiakesed. Lõunast aga rappa. Sõna otseses mõttes. Seiklesime Tihu järvede juures. Oli mõnus, kuigi kui aus olla, ootasin ekstreemsemat matka. Pärast avastasin uue ja huvitava- basseiniga- sauna.
Pühapäeval oli jalgpalli liigahooaja viimane mäng. Ei plaaninud algselt minna. Reede lõuna ajal olin päris kindel et ei lähe. Aga et kümmekond meest oli eri põhjustega samuti kõrvale jäänud, siis tuli minna. Ei saa ju lasta tublidel kuttidel teiste pärast kannatada ja vähemuses mängida. Viimase pusletüki ehk 11-nda mängija leidsin sealjuures alles kell 09 hommikul :)  Suund Pärnusse. Eks mängupilt näitas ausalt ära, et II liiga ei oleks kindlasti minu tase (Pärnu III liiga võitjana just sinna suundub). Põlv pidas hästi vastu. Tegelikult ei andnud pehmel pinnasel üldse tunda. Ainult üldine väsimus kiusas ja ei lasknud äärel võidujookse võita. Samas oli väga positiivne näha, kuidas kogu tiim ühiselt pingutas ja võitles. Viimastel minutitel jalakrampide piiril. Aga viigipunkt tuli ja sellega ka teine koht liigas.
Õhtul võinuks kohe magama minna, aga mingi loll kohusetunne ütles, et kui vajalikke tekste ei tooda või kirjadele vasta, on nadi seis.

Aga homme on kolmapäev. Une suhtes parim päev. Ehk tööpäev algab alles neljandast tunnist :)

kolmapäev, 7. oktoober 2015

Võõraviha

Levib internetis (üks paljudest):
Vao küla pagulaskeskuse ees kükitab mugavuspagulane Ahmed ja sülitab katkiste hammaste vahelt maha. Korraga ilmub tema ette haldjas:
„Olen reformierakondlik sotsiaalne liberaalhaldjas ja täidan kolm su soovi!”
„Vaata, millised hambad mul suus on!” ägab Ahmed. „Ma soovin, et mu hambad jälle terved oleksid!”
Ei jõua Ahmed oma soovi veel lõpunigi öelda, kui riigikogu võtab juba vastu otsuse pagulaste tasuta hambaravist ja mehe suus särab 32 lumivalget hammast.
„Ma igatsen väga oma nelja naise, viieteistkümne lapse, vanemate, kuue venna ja kaheksa õe ning mu naiste vanemate-õdede-vendade järele,” jätkab Ahmed oma teise sooviga. „Majuta nad uhkesse viiekordsesse villasse, mis oleks mööbli ja kodutehnikaga täielikult varustatud.”
Plaksti kõrgub villa Vao küla madalate ja viletsate majakeste vahel, Ahmedi süles aga on kaks riigikogu poolt vastu võetud seadust: pagulaste perekonna ja kõigi sugulaste eelisjärjekorras vastuvõtmisest ja riigi tagastamatust laenust maja ostuks-ehitamiseks ja täielikuks sisustamiseks.
Õnnelik Ahmed ei teagi enam, mida kolmandaks soovida. Lõpuks lausub ta:
„Muuda mu nahk valgemaks ja õpeta eesti keel selgeks. Ühesõnaga – tee minust tõeline eestlane nimega Jaan Tamm!”
Järgmisel hetkel on kõik Ahmedi poolt soovitu äkki kadunud, tema aga kükitab taas pagulaskeskuse ees ja sülitab läbi oma vigaste hammaste maha.
„Mis juhtus?” karjatab mees.
„Kuidas teil pole häbi, härra Tamm, oma riigilt tasuta hambaravi ja soodsat kodulaenu kerjata!” noomib haldjas. „Teie olete eestlane ja peate enda eest ise hoolitsema! Kaduge mu silmist ja otsige endale töö!”


Nagu olen ka varem maininud, siis kõige rohkem kurvastab mind see, kuidas me siin Eestis pagulasteemale läheneme. Antud juhul, kuhu liigitub ka EKRE poolt postkastidesse saadetud üleskutse ehk allkirjade kogumise aktsioon, on tegemist faktide moonutamise ja viha külvamisega. See ei aita mitte kuidagi probleemi lahendamisele kaasa.

pühapäev, 4. oktoober 2015

Nädal

Oli vahelduseks üks äraütlemata kiire nädal, kus lisaks tööle ootas igal töönädala õhtul vähemalt üks kokkusaamine.
Mõned märksõnad.
Hoolekogu koosolekul tõdeti, et täitsa tore on tegeleda probleemidega, mis tingitud laste suurest arvust. Ehk algklasside õpilaste arv on kasvanud ja tuleval õppeaastal kasvab veel 10+ õpilase võrra, mistõttu vajab pikapäevarühma töö ümberkorraldusi.
Ühel teisel koosolekul tuli tegeleda personaliküsimusega. Kokkuvõtlikult on elu palju lihtsam, kui mitte uskuda kuulujutte, vaid küsida alati otse, kui tegemist on sind ennast puudutava teemaga. Lisaks, jaga järjepidevalt (tõest, korrektset ehk kõigile ühesugust) infot, sest tagantjärele on keeruline tõestada, et sa ei ole kaamel.
Reedel vilistasin noorte jalgpalliliiga mängu. Kahte poolaega kokku liites saaks päris hea summa. Ent kui paar minutit enne lõppu teed ühe valeotsuse (mõtled, vilistad, siis mõtled veel korra ja juba tead, et tegelikult ei olnud vist õige vilistada), siis pole eelneval tähtsust. Ikka jääb halb mekk.
Et nädalavahetusel oli ilm päikseline, leidsin võimaluse ka Emmaste rattamaratoni rajal sõita. Mõnus rada on :)  Mitmekülgne ja nauditav. Viimase heaks on metssead samuti suure panuse andnud- korralik kuumaastik on paari lõigu peal.