teisipäev, 29. jaanuar 2013

Mõistulugu

On üks hoone. Ehitis, mida igapäevaselt paljude inimeste poolt kasutatakse. Nii päeval, töö raames, kui ka õhtusel ajal vaba aja sisustamiseks. Hoone on lõbus ja vahva, usutavasti on ta ka ise rahul, et tal niivõrd tihti külalisi käib. Eriti väikeseid inimesi, kes kilkavad rõõmust ja kes siiralt ning südamest selles hoones viibimist naudivad.
Ent üks punase värviga seostuv asutus ei luba sellel hoonel sellisel kujul eksisteerida. Või õigemini lubab, aga ta ei tohi endas külalisi, eriti noori külalisi, võõrustada. Poleks juba ammu tohtinud, ent hoone peremehel puudusid võimalused rohtu osta, et tolle asutuse ettekirjutus kõrvaldada.
Nüüd tekkis omanikul võimalus ravikuur läbi viia.
Hoone kasutajatele teatati esialgu, et läheb nädal. Millal täpselt, ei öeldud. Hoone peremehi esindav tegevjuht teadis (vähemalt ise ta kindlasti nii usub). Ent info ei liikunud. Kuni ravikuur ei toimunud, polnud sest hullu.
Seejärel lasti linnuke lendu. Tuli info, et kulub nädal. See lükati aga peagi ümber. Saabus info, et hoone vajab lausa kuupikkust ravi.
Mis seal ikka, mõtlesid hoone kasutajad. Kurb, aga tuleviku nimel tuleb ohver tuua. On parem nii hoonele, kui selle kasutajatele. Eriti aga väga noortele kasutajatele, kes julgelt seal liikuda saavad. Sest punase värviga seostuval asutusel ei ole siis enam põhjust nuriseda.
Kui ravikuur mõne päeva kestnud oli, jäi see ootamatult katki. Arstionud ei tulnud enam tagasi. Ametliku info kohaselt otsivad sobivat arstirohtu hoone jaoks.
Hoone kasuema ehk nö selle administraator nagu peenemad prouad ütleks, infot selle kohta ei saanud. Niisamuti ka teised hoone kasutajad. Nemad olid oma plaanid ümber teinud, teadmata, et tegelikult võiksid nad hoonele külla minna, teda rõõmustada. Kindlasti oleks mõlemal poolel hea meel.
Kui üks hoone peamisi kasutajaid sellelt tegevjuhilt küsis, et miks need arstionud siis ikkagi ei tulnud ja kas nüüd ravikuur pikeneb, siis sai ta ootamatu vastuse. Aga nad ei pidanudki sel nädalal tulema. Esimestel päevadel võeti vajalikud proovid, sisselõiked, et end asjaga kurssi viia. (Nüüd nädalajagu lastakse asjal lihtsalt seista?) Ja uuel nädalal läheb töö lahti.
Ootamatu selle kõige juures oli aga see, et tegevjuhi arvates oli see info ju nii loomulik, et kõik teadsid seda. Ta olevat nii ju rääkinud sellisest asjade korraldusest. Ja kõik hoone kasutajate endi huvides!
Kahjuks ei tea, kellega ta seda rääkis.... Sest kõik hoone kasutajad otsisid alternatiive. Nende info põhjal peaks hoone hetkel operatsioonilaual lebama ja lõikus läbi viidama. Ja hoone arvab, et senised kasutajad on tema hüljanud...

Jaanuar

Ikka tõsiselt on lennanud see kuu. Justkui kuul. Ja ma pole ise ka enda elu kergemaks teinud. Kui arvestada kasvõi Spordiblogi loomist, mille täiendamine aega nõuab. Ent ise valisin selle tee. Ja teeb rõõmu, et napi nädalaga on sel pea tuhat külastust. Delfiga ei võistle, aga oleme ka eri kaalukategooriates.
Eile pakkus klass välja, et äkki organiseeriks taas ühe klassiõhtu. Või siis pigem ikka klassiöö, sest nende mõte oli see ööbimisega läbi viia. Vaatasin siis oma märkmikku ja ohhoo- ka veebruaris ei ole ühtegi vaba nädalavahetust. Kõik puhkepäevad täis broneeritud, mõni isegi üle...
Samas täna olin moderaator Kodukant Hiiumaa vabatahtliku töö teemalise jututubadesarja avaüritusel. Andis energiat olla ruumis inimestega, kes vabast tahtest ühiskondlikku tegevusse kogu südamega panustavad. Jah, õhku paisati päris palju probleeme. Aga oleme visad ja oleme neist üle. Igal juhul oli Emmaste noortekasse kogunenutel säde silmas ja vestlusringi võtsime kokku positiivses toonis. Olgu mis on, vähemalt osalenud inimeste tegevus jätkub sama hoogsalt.

pühapäev, 27. jaanuar 2013

Kohtunik

Esimene etapp kolmest teel jalgpallikohtunikuks läbitud. Täna ootab ees vol. 2 ja veebruaris peaksin vastava paberi kätte saama. Suvel siis vile suus muruplatsil ringi tormama :)

pühapäev, 20. jaanuar 2013

Sport

Neljapäeval Palukülas suuski alla sättides küsis Toomas Mast, et kas ma pole mõelnud Facebookis luua Hiiumaa spordi lehekülge, kust oluline info läbi jookseks.
No miks ei ole? Oli plaan see kohe aasta algusest käivitada. Aga kuni käesoleva nädala reedeni on ikka pöörane aasta algus olnud- lihtsalt nii palju ringi sebimist.
Niisamuti rändasid minu mõtted pigem blogi rada mööda. FB on "15-minuti-meedia". Ehk uudised/info kaob kiiresti unustusse. Blogis või kodulehel on ta jäädavalt ja lihtsalt leitavalt olemas.

Ent asjast. Toomase küsimus sai lõplikuks ajendiks. Ja nüüd on säärane leht loodud. Eks selle efektiivsus sõltub suuresti kahest asjast. Kuivõrd palju infokilde mulle laekub ja kui palju ma leian aega neid avaldada. Loodan, et leian võimaluse "liha luudele panna", mitte pelgalt protokolle kuivade numbritega avaldada.

Igaljuhul, leht asub SIIN

laupäev, 19. jaanuar 2013

Kool 3

Eile jõudis lõppsadamasse üks merereis haridusvetel. Sain kätte viienda kooli lõpudiplomi. Sedapuhku siis Tallinna Ülikooli Haapsalu Kolledži oma. Nüüdsest olen täisväärtuslik inglise keele õpetaja.
Oli vahva ja kokkuhoidev kursus. Erilised tänusõnad kuuluvad Marisele ja Eldinile, tänu kellele sain puudumistest (ja neid muude tegemiste tõttu ikka jagus) tingitud augud ilusasti ära täidetud.
On ka selge, et nimetatud kool ei jää viimaseks, mille lõpetan. Millal taas koolipinki istun- kas juba sel sügisel või hiljem-, on veel lahtine. Niisamuti õpitav eriala. See tuleb põhjalikult läbi mõelda.

(Allkiri tõendamaks, et sain diplomi kätte. Tiiu Kammiste pilt.)

reede, 18. jaanuar 2013

Kool 2

Mõtteid Hiiumaa põhikoolidest ja nende liitmisest või säilimisest saad lugeda siit.

neljapäev, 17. jaanuar 2013

Kool

Kava kohaselt peaksin homme taas ühe lõpudiplomi saama.

Suusk

Võtsin vastu otsuse end taas piinata. Mõte on minna Tartu maratonile. Ja nädal peale seda Hiiumaa maratonile.
Samas enda vastu aus olles, tuleb tunnistada, et kilomeetreid on ikka vähevõitu läbitud. Ja vormi polnud veel kaks nädalat tagasi ollagi. Jõuluvaheaeg tõmbas selle totaalselt nulli... Aga käesoleva aastaga on toimunud muutus. Vaatamata sellele, et päevad on pöörases tempos lennanud (ise ka ei usu, kui paljude erinevate asjadega olen tegelenud), olen saanud mahti ka end liigutada. Tõsi, võiks rohkem. Täna lasin 12,5 km suuskadel.  Kusagil 4-5 peal oli tunne, et üldse ei saa liikuma, aga viimaselt ringilt tulles oli tunne, et kui vaja, lasen kohe sama palju otsa. Aeglaselt käivitub see mootor praegu.
Kalendri järgi ongi täpselt kuu jäänud. On motivatsiooni end liigutada.

laupäev, 12. jaanuar 2013

Meeste arv

Statistikast selgub, et Eestis on liiga palju naisevõtueas mehi. Vähemalt võrdluses samas eas naistega. Vähemalt kõikjal peale Tallinna ja Tartu ning nende linnade lähiümbruse. Hiiumaal näiteks on iga saja 20-34 aastase naise kohta pea poolteistsada meest (vt pilti). 




teisipäev, 8. jaanuar 2013

Võimla

Keda huvitab, kuidas vaadatakse tervisekaitse nõuetele Suuremõisa võimlas, võib lugeda SIIT

Kiire

Sa saad aru, et on sul on kiire, kui läbi lugemata ajalehtede-ajakirjade hunnik muudkui kasvab.

pühapäev, 6. jaanuar 2013

Treener

Uus aasta algas treenerikoolitusega, mille koostöös Teet Allasega (ühtlasi pildi autor) Jalgpalliliidust saarele tõin. 13 treeneripaberitega inimest võitis Hiiumaa.

laupäev, 5. jaanuar 2013

2012

Aasta sai läbi. Mitu päeva tagasi juba, kui aus olla (ja nagu postituse kuupäevast näha on).
Üsna järsu lõpu sai... Sellele eelnes aga pikk eelmäng. Kõigepealt kooliveerandi lõpp. Pingeline nädal nagu ikka. Lisaks muud tegemised. Oi-jah. Nädalavahetuse võtsin vabalt. Otsustasingi vaheajaks end välja lülitada ja mitte midagi teha. Suhtkoht õnnestuski.

Aasta 2012. See on nüüd läbi. Ei hakka möödunut analüüsima ega mingeid tagasivaateid tegema. Ei olnud parim aasta. Aga mis läbi, see läbi. Las see jääda sinna, kus on.