pühapäev, 27. juuni 2010

MM

Nonii. Vuti MMil on käes play-off faas.

Kõigepealt vaatame, kui paljud riigid edasipääsu osas õigesti ennustasin.
A: Mehhiko sai edasi, LAV mitte- esimene kord, kui korraldajariik edasi ei saa. Hoopis Uruguai on väga südi mängu näidanud.
B: edasi Argentina ja Lõuna-Korea, nagu ennustasin.
C: Inglismaa ja USA, nagu ennustasin.
D: Saksamaa ja Ghana, nagu ennustasin.
E: Holland ja Jaapan. Aafriklased olid siin hoopis peksupoisid...
F: Paraguai ja Slovakkia. Minu pakutud Itaalia jäi välja, aga see on pigem positiivne üllatus.
G: Brasiilia ja Portugal, nagu ennustasin.
H: Hispaania ja Tšiili, nagu ennustasin.

Seega kokkuvõttes mitte kõige hullem ennustus - kolm eksimust :)

"1986. aastast sisse viidud formaadiga pole Euroopa meeskonnad varem nii kesiselt esinenud, sest 16 hulka jõudis vaid kuus Euroopa koondist. Vääramatult läbisid alagrupiturniiri viis Lõuna-Ameerika meeskonda, kellest neli lõpetasid alagrupi esikohal. 16 mängu peale oli Tšiili kaotus Hispaaniale neile ainsaks allajäämiseks," kirjutas jalgpall.err.ee Väga tore. Kui minu ennustusi ja kommentaare lugeda, siis on ehk silma jäänud minu kerge poolehoid väljaspool Euroopat mängivatele satsidele. Jah, ka Euroopas on häid ja mulle meelepäraseid vutiriike, ent mulle käib närvidele eurooplaste suhtumine, et "meie oleme nr. 1". Korduvalt on räägitud (muide, ka ETV teleülekannete ajal), et Euroopa peaks kohti juurde saama. Ehk nüüd see jutt vaibub veidikeseks.

Play-off.
Eile nägin vaid esimest mängu, sedagi osaliselt, kusjuures mitte ühtegi tabamust... Aga nagu arvasin, võitis Uruguai. Teises paaris eeldanuks pigem USA võitu, aga lootsin vastupidist ja Ghana võitiski.
Edasi pakun, et veerandfinaali pääsevad veel: Holland ja Brasiilia, kes on üsna kahvatu olnud- ei sobi see mängustiil neile. Kuid saavad edasi vast ikka.
Lisaks Argentina ja Saksamaa. Päris huvitav veerandfinaal on igal juhul tulemas, kui ka Saksa asemel inglased võidavad. Loomulikult sel eeldusel, et ikka Argentina mehhiklased alistab. Aga selles ma ei kahtle.
Viimastes paarina loodaks Paraguai võitu, kuid arvan, et hoopis Jaapan näitab neile koha kätte. Ja nende vastaseks pakun Hispaaniat, kuidas muidu. Olgugi, et nad superesitlusi pakkunud ei ole, on Portugal jõukohane ja mulle pigem vastumeelne vastane.

Poolfinaalpaarideks pakun praeguse seisuga Uruguai-Brasiilia ning Argentina-Hispaania. Varsti oleme targemad.

Eile

Mõnus pikk reis oli eile jälle. Osalesin Eestimaa Spordiliit Jõud korraldatud Eesti linnade 41. suvemängudel.

Seega selline 450 kilomeetrit autos istumist. Täna tuleb küll liikumisrohke päev teha.

Kuigi telekast on nii vormel-1 kui ka kaks vuti veerandfinaali ja veel millist veerandfinaali :)

reede, 25. juuni 2010

Jaaninädal

Lühidalt- pöörane nädal oli.

reede, 18. juuni 2010

Võit


Los Angeles Lakers - NBA tšempion 2010. Suurepärane!

neljapäev, 17. juuni 2010

Noor Eesti soovib endiselt anda lastele valmisõiguse

POOLDAN:

Noor Eesti idee järgi peaks põhiseaduse mõtte, mille kohaselt on Eesti Vabariigi kodanikeks kõik lapsed, kelle vanemad või üks vanem on EV kodanik, viidama loogilise lõpuni - kuna kodanikuks olemise põhiline tunnus on valimisõigus, siis peaks see õigus laienema ka alla 18 aastastetele inimestele.

Täisealiseks saamiseni realiseeriks lapse õiguse valida üks tema vanematest või seaduslik esindaja, kes laseks valimispäeval urni valimissedeli iseenda eest kui ka iga oma alalelise lapse eest. Kui on peres üks laps, siis kokku kaks sedelit, kui peres on kaks last, siis kokku kolm sedelit, ja nii edasi.

Sellega saaks alaealiste laste vanemad ehk siis eeldatavasti parimas vaimses ja füüsilises vormis olevad inimesed, kes on orienteeritud oma lastele parima tuleviku kindlustamisele, saaks poliitilises elus enam kaalu.

Noor Eesti arvates tooks see kaasa meie poliitilise elu keskendumise noore pere probleemide lahendamisele. See õhutaks erakondi ning seadusandjaid keskenduma praegu olemaolevate laste elu paremale korraldamise ning pikemas perspektiivis suurendaks fertiilses eas olevate inimeste lusti sünnitada lapsi veel juurde.

Lapsele valimisõiguse andmine on ka Noor Eesti arvates ka poliitilis-filosoofiliselt põhjendatud. Demokraatliku riigikorralduse arenguga on kaasnenud valijateringi pidev laienemine: kunagi oli valimisõigus ülemklassidel, selle kaotamise järel klammerduti varanduslikku tsensusesse ja kui sellest loobuti järgnes 19.sajandi lõpust võitlus soolise üheõiguslikkuse tagamiseks. Nüüd on tulnud aeg pöörata oma pilk laste suunas.

laupäev, 12. juuni 2010

Oraakel

MM ennustus, alagrupiturniir.
Kuigi pean ütlema, et isegi kui näiteks prantslased hästi mängiks, siis ei suudaks ma neid võitjaks ennustada. Niipalju olen ikkagi subjektiivne. Süda on võimsam kui mõistus :)

Grupp A: edasi pääsevad LAV ja Mehhiko.
B: edasi Argentina ja Lõuna-Korea.
C: Inglismaa ja USA.
D: Saksamaa ja Ghana.
E: Holland ja Kamerun.
F: Itaalia ja Slovakkia.
G: Brasiilia ja Portugal.
H: Hispaania ja Tšiili.

Eks näis, palju täkkesse panin ;)

Läks lahti...

Taas algas spordimaailma tippsündmus- vuti MM.
Eile pidin lõuna ajal Tohvril olema (see on umbes 50 km minu kodust), et lehe jaoks lugu teha. Olin juba arvestanud, et ehk ei jõua esimese mängu ajaks koju. Eriti kuna LAV ja Mehhiko vastasseis väga intrigeeriv ei tundunud ja viisin hiljem ühe neiu ka töölt koju. Õnneks jõudsin siiski üsna mängu alguses teleri ette. Ja tasus ära- väga hea mäng oli. Palju võimalusi ning tempokas mäng.

Kuna vihma kallas päeval ja õhtupoolikulgi üsna mehiselt, ei läinud õhtul Käina suvealguse peole. Nägin teise mängu ka ära. Lootsin küll Prantsusmaa kaotust, aga jäi seegi kohtumine viiki. Samas üsna mannetu mäng. Miks prantslaste kaotust lootsin? Isiklik trauma :)
Olen vuti suurvõistluseid teadlikult jälginud 1998 MM-ist alates. Olin siis 12. Vaatasin ka varem, aga mitte sihipäraselt vist. Igal juhul hoidsin pöialt Brasiiliale. Nad olidki parimad. Selgelt. Vaatasin suurema osa mänge ka ära. Kuid mitte finaali, kuna sel suvel tekkis mul esimene pruut ja tal oli õue telk seatud, kus sai kaisus lesida ja tuli teha valik. Mõtlesin, et olgu, algust ei näe, aga peagi lähen vaatama. Siis teatas tema õde: "1:0 prantslastele!". Okei, lähen peale viigiväravat, mõtlesin. Aga löödi hoopis 2:0 ja siis lõpuks ka 3:0... Telgis oli nii hea lesida, aga samas sain kolm noahoopi järjest. Valus ja vastuolulised tunded :) Sellest ajast saadik on Prantsusmaa tiim, keda kõige vähem toetan.

Täna näitas Lõuna-Korea üsna südikat mängu, kui Kreeka 2:0 alistas. Aga nüüd Argentina-Nigeeria teine poolaeg. Ei hakka ütlemagi, kellele pöialt hoian. Nad võiks ainult veel rohkem skoorida.

Kui keegi ei jõua kõike mänge jälgida, aga tahaks tulemusi kohe teada, siis hiljem õhtul lisan alagrupivooru tulemused ehk avaldan ennustuse, kes edasi saavad :)

neljapäev, 10. juuni 2010

Kool läbi

Täna sai juba neljas kool lõpetatud. Või täpsemalt lõputöö kaitstud. Lõpetamine on veel ees. Aga põhimõtteliselt on nüüd kõik läbi. Kutseharidus on ka käes. Huvitav, mis kooli ma sügisel lähen?

kolmapäev, 9. juuni 2010

Eelmine nädal

Eelmisel nädalal külastas 16 hiidlast Hiidlaste Koostöökogu Leader õppereisi raames Ida-Virumaad, et hankida uusi teadmisi Leader programmist raha taotlemiseks. Ja mina olin üks neist.
Kuigi suht ootamatult tuli see ettepanek sinna reisile minna ning ma ei ole ka Koostöökogu liige, on mul hea meel, et kutsuti. Sain uusi tuttavaid. Nägin põnevaid kohtasid. Loodetavasti suutsin midagi kõrva taha ka panna. Ja nii palju, kui me Virumaad mööda ringi sõitsime, jättis see mulle hea mulje- puhas ja arenev. Tõsi, me ei käinud Narvas ega Peipsi ääres väikestes asulates, ka mitte nö getodes. Ent siiski.

Muu hulgas külastasime Metsiku Piisoni Salooni, Põlula kalakasvandust, Maidlatt. Maidla mõisarahvas igal juhul teab, kuidas külalistele muljet avaldada. Meeldiv üllatus oli mõisa ees näha võõrustajaid keskaegsetes kostüümides. Ent sellega asi ei piirdunud. Ka meie reisiseltskond riietati elegantsetesse rõivastesse. Loogilise jätkuna koheldi aadlikeks maskeerunud külalisi ka söögilauas kui mõisahärrasid-prouasid. See on teenindus, mis toob kliendi sinu juurde tagasi.
Veel Toila valda ja kõrtsu, millest ma NG koolikaaslastelt palju kuulnud olin, ning ka spaad. Narva-Jõesuud, Saka Hotell Cliff spaad, Valastet.
Eriti kihvt, et kõik oli tasuta :) Ja hullult head toitu saime igal pool. Pluss veini ja ühes peatuskohas ka puskarit. Vaene organism...
Viimane peatuskoht oli Igor Sedunovi laohoones. Mees tõmbas sajandi alguses soost IL-2 vene II maailmasõjaaegse lennuki välja ja nüüd tahab selle ümber muuseumi luua. Eks tal oli teisigi huvitavaid eksponaate veel.

Kuna olin niikuinii mandril ja Tatari tänaval toimus Maailmaalguse pidu, siis tahtsin kaks asja ühendada. Seega reis venis pikemaks. Tore, et peol nägin tuttavaid, keda väga pikalt kohanud polnud. Mõnda kohe ülearu kaua. Lisaks oli põnev ja kogu aeg toimus midagi huvitavat. Sain teisel õhtul särgi ka ikka päris märjaks hüpatud Börte musa saatel karates. No eks üht-teist toimus veel :P
Kahju vaid korterielanikest, kes öörahu rikkumise eest trahvi said. Paar katkist tooli jäi neile ning keegi "tarkpea" otsustas mõned pudelid ka vastu seina puruks peksta. Ja trepikojast varastati ratas... Muidugi jäi neile ka meeletult taarat. Aga ma arvan, et piisav lohutus see ei ole.

Reis ise oli küll tore, aga Hiiumaale naasmine venis. Pühapäeval istusin veel sõbra juures. Algul oli mõte hommikul saarele tulla. Siis mõtlesin, et tulen ikka kiirbussiga õhtul. Lõuna ajal tekkis mõte lennukiga tulla. Ei tahtnud enam bussiga loksuda, mõtlesin kiiresti tagasi tulla. Aga ajee- ei saanudki lennukile, kuna jõudsin liiga hilja lennujaama. Check-in ja värgid tuleb aegsasti ära teha, lennuk ei ole buss, seletati. Seega sain alles 20:30 praamile ja üpris hilja koju... Loomulikult ei jõudnud lehe jaoks reisilugu valmis... Tropp. Ma ise oleks ennast vist küll juba minema saatnud (vallandada vist ei saa, kuna mingit töölepingut ei olegi). Vihkan ennast, et ma nii teen. Viimane aeg on end kokku võtta ja totaalne muutus läbi teha.

Nüüd aga sean sammud Suuremõisa. Praktika kaitsmine. Päris põnev praktika oli ka loomulikult :P Ja homme lõputöö kaitsmine. Siis peaks Ametikooliga ühel pool olema.

Pildid on teises arvutis, vast hiljem millalgi lisan midagi reisist. Kas Tataril keegi pildistas?